Ekonomik büyüme ile kamu harcamalarının nedensellik analizi: Suudi Arabistan, B.A. Emirlikleri ve Kuveyt Uygulaması - Çelik, Ahmet Alkan (My University, 2010)
EKONOMİK BÜYÜME İLE KAMU HARCAMALARININ NEDENSELLİK ANALİZİ: SUUDİ ARABİSTAN, B. A. EMİRLİKLERİ ve KUVEYT UYGULAMASI Bu çalışmada, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’in ekonomik büyüme ile kamu harcamaları arasındaki ilişkinin nedensellik yönleri araştırılmıştır. Wagner Kanununa göre, ekonomik büyümedeki artış kamu harcama artışına neden olmakta iken; Keynezyen görüşte, kamu harcama artışı ekonomik büyüme artışına neden olmaktadır. S.Arabistan, B.A.E ve Kuveyt’in 1975–2007 döneminin ekonomik büyüme ile kamu harcamaları arasındaki ilişkinin nedensellik yönü, VAR (Vektör Oto Regresif) yöntemi ile üç farklı Wagner Modellemeleriyle araştırılmıştır. S.Arabistan için yapılan her üç teste Keynezyen görüş desteklenmektedir. B.A.E için yapılan üç testin sadece birinde Wagner Kanunu destekleyici sonuç çıkarken diğer ikisinde ilişki tespit edilememiştir. Kuveyt için yapılan üç testin ikisinde Wagner Kanunu birinde ise Keynezyen görüşü destekleyici sonuçlar elde edilmiştir. S. Arabistan’da gerçekleştirilen kamu harcamalarının ülkenin ekonomik büyümesini teşvik ettiği ortaya konulmuştur. Buna karşılık, Birleşik Arap Emirliği’nde ekonomik büyümenin artışının kamu harcamalarında artışa neden olduğu belirlenmiştir.

CAUSALITY ANALYSIS OF ECONOMIC GROWTH AND PUBLIC EXPENDITURES: SAUDI ARABIA, UAE AND KUWAIT IMPLEMENTATION In this study, causality ways of the relation between economic growth and public expenditures in Saudi Arabia, United Arab Emirates and Kuwait have been researched. In theory, Keynesian increase in public expenditure has been caused of economic growth rise while Wagner’s Law economic growth rise has engendered increase in public expenditure. The causality way of the relation between economic growth and public expenditures in 1975-2007 era of Saudi Arabia, United Arab Emirates and Kuwait have been researched by the benefits of VAR (Vektor Autoregression) method and three different Wagner’s Model. Keynesian method has been supported in each three tests conducted for Saudi Arabia. Only one of three tests conducted for UAE has been eventuated in sustaining Wagner’s Law while no relation has been identified in other two of them. Subsidiary results for Wagner’s Law have been carried in two of three tests conducted for Kuwait as well as ones for Keynesian method has been carried in one of them. It has been displayed that public expenditures in Saudi Arabia promoted economic growth in the country. On the contrary, it has been stated that economic growth rise in United Arab Emirates has been the cause of increase in public expenditures.
Keywords: Ekonomik Büyüme; Kamu Harcamaları; Suudi Arabistan_Ekonomi