Kronik Periodontitisli Hastaların Rezidüel Ceplerinde Mekanik Tedaviye Ek Olarak Kullanılan Diode Lazerin Etkinliğinin Değerlendirilmesi - Meşeli, süleyman Emre (My University, 2014)
1. ÖZET Kronik Periodontitisli Hastaların Rezidüel Ceplerinde Mekanik Tedaviye Ek Olarak Kullanılan Diode Lazerin Etkinliğinin Değerlendirilmesi Doktora Öğrencisi: Süleyman Emre MEŞELİ Danışman: Prof. Dr. Leyla KURU Periodontoloji Amaç: Randomize, kontrollü ve paralel dizayna sahip bu çalışmanın amacı, kronik periodontitisli (K.P.) hastalarda başlangıç periodontal tedavi (B.P.T.) sonrası saptanan rezidüel cep bölgelerinde mekanik tedaviye ek olarak kullanılan diode lazerin klinik parametreler ve dişeti oluğu sıvısı (D.O.S.) hacmi üzerine olan etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 11 K.P. hastasının tek köklü dişlerinde B.P.T. sonrası saptanan 84 adet rezidüel cep bölgesi dahil edildi. Bu cep bölgeleri her grupta 28 adet olacak şekilde sadece mekanik tedavinin uygulandığı (Grup M), sadece lazerle cep içi dezenfeksiyonun yapıldığı (Grup L) ve mekanik tedaviye ek olarak lazerle cep içi dezenfeksiyonun uygulandığı (Grup M+L) gruplara ayrıldı. Başlangıçta ve tedaviden 8 hafta sonra rezidüel cep bölgelerine ait plak indeks, gingival indeks (G.İ.), sondalamada kanama (S.K.), sondalama derinliği, klinik ataşman seviyesi ve dişeti kenarı konum değişikliği parametreleri ölçüldü. D.O.S. örnekleri, başlangıçta, tedavi sonrası 1. ve 8. haftada toplandı. Bulgular: Tedavi sonrası 8. haftada G.İ. ve S.K. (%) ortalamaları hem Grup M’de hem de Grup M+L’de Grup L’ye kıyasla daha düşüktü (p<0,001). Ancak Grup M ile Grup M+L arasında herhangi bir fark saptanmadı (p>0,05). Diğer klinik parametrelerde hiçbir ölçüm döneminde gruplar arası fark yoktu (p>0,05). D.O.S. hacimleri sadece Grup M ve Grup M+L’de anlamlı olarak azaldı ancak D.O.S. hacim ortalamaları, hiçbir ölçüm döneminde gruplar arası fark göstermedi (p>0,05). Sonuçlar: Bulgular, K.P.’li hastalarda B.P.T. sonrası saptanan rezidüel ceplerin tedavisinde mekanik tedaviye ek olarak kullanılan diode lazerin klinik parametreler üzerine ilave bir katkısının olmadığını ve mekanik tedavi olmaksızın uygulanan lazer dezenfeksiyonun etkisinin ise sınırlı kaldığını göstermektedir. Anahtar sözcükler: diş yüzeyi temizliği, kök yüzeyi düzleştirmesi, kronik periodontitis, lazer, periodontal cep 2.

Evaluation The Efficacy of Diode Laser As Adjunct to Mechanical Periodontal Treatment on The Residual Periodontal Pockets in Chronic Periodontitis Patients PhD Student: Süleyman Emre MEŞELİ Supervisor: Prof. Dr. Leyla KURU Department: Periodontology Aim: The aim of this randomized controlled parallel-designed study was to evaluate the efficacy of diode laser as adjunct to mechanical periodontal treatment on the clinical parameters and gingival crevicular fluid (G.C.F.) volume of the residual periodontal pockets diagnosed following initial periodontal treatment in chronic periodontitis (C.P.) patients. Material-Method: A total of 84 residual pockets on single-rooted teeth in 11 C.P. patients were included and grouped according to a randomization table into 3 groups. The residual pockets were treated either only by mechanical treatment (Group M) (N=28), only by diode laser disinfection (Group L) (N=28) or by combination of this two techniques (Group M+L) (N=28). Plaque index, gingival index (G.I.), bleeding on probing (B.O.P.), probing depth, clinical attachment level and gingival recession were assessed at baseline and 8 weeks after treatment of residual pockets. G.C.F. samples were collected at baseline, 1 and 8 weeks after treatment. Results: G.I. and B.O.P. showed greater reduction in both Group M and Group M+L than Group L (p<0,001), but there was no difference between the Groups M and M+L (p>0,05). No difference was found among groups for the other clinical parameters. G.C.F. volume decreased significantly in the Groups M and M+L (p<0,05) but there was no difference among the groups (p>0,05). Conclusion: The results suggest that, application of diode laser as an adjunct to mechanical periodontal treatment doesn’t demonstrate any additional clinical effect on the residual pockets in C.P. patients. Furthermore, diode laser application alone has limited effect on residual pockets. Key words: chronic periodontitis, dental scaling, lasers, periodontal pocket, root planing
Keywords: Diş Hastalıkları; Diş Sağlığı; Periodontoloji; Tedavisi