The examination of the relation between the Boehm Test of Basic Concepts (Boehm-3) and Bracken Basic Concept Scale (BBCS) for preschoolers - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Problem Durumu: Kavramlar zihnin yapı taşlarıdır. Bu yüzden kavramların oluşumu, kullanımı ve gelişmesi bilişsel gelişiminde temel konulardır. Kavramlar çocuklara aktif katılımın olduğu çevre içinde kazandırılır. Bu özel öğrenme deneyimleri, seçme ve eyleme geçmenin çocuğun kontrolünde olduğu doğal, çocuğun bir etkinliği seçtiği ve eyleme geçtiği fakat bazı noktalarda yetişkin müdahalesinin olduğu yapılandırılmamış ve deneyimlerin yetişkin tarafından seçildiği ve yetişkinin yönergelerine göre çocuğun eyleme geçtiği yapılandırılmış olarak tanımlanmaktadır. Okul öncesi dönem, çocuğun pek çok kavramı kazandığı ve hızla öğrendiği bir zaman dilimidir. Temel kavramlar insanların ya da objelerin nitelikleri, mekânda konumu, zaman ve miktarları tanımlamak için kullanılmaktadır. Aynı zamanda çocukların okulda anlatılanları ve etkinlikleri anlaması için gerekli kavramlardır ve temel kavramları anlamak okulda başarılı olmak için önemlidir. Fakat bu kavramların pek çoğu çocuk ilköğretime başlamadan önce çocuğun repertuarına girmemiş olabilir. Araştırmacılar öğrenme güçlükleri olan çocukların temel kavramlarla ilgili zorluklarla daha çok karşılaşma eğiliminde olduklarını ve okul öncesi dönemdeki öğrenme deneyimlerinin yetersizliğinin kavramsal gelişimde farklılıklara neden olabileceğini belirtmektedirler. Bu çalışma ile çocukların hayatı algılamasında çok önemli bir yeri olan ve yanlış algılanma durumunda çocuğun öğrenmesini olumsuz etkileyebilen temel kavram bilgisini ölçmek için geliştirilmiş olan Boehm Temel Kavramlar Testi (Boehm-3,2000) ve Bracken Temel Kavramlar Ölçeği'in Türk çocukları için korelasyonlarını incelemek hedeflenmiştir. Bu amaçla şu sorulara yanıt aranmıştır; her iki ölçme aracının toplam puanları arasında ilişki var mıdır?, Bracken Temel Kavram Ölçeği alt testlerinden yer-yön, zaman ve miktar alt testleri ile Boehm Temel Karamlar Testi'nin alan, zaman ve miktar alt testleri arasında anlamlı bir ilişki var mıdır? Her iki test çocukların alan, zaman, ve miktar kavramlarını değerlendirmek için birbirinin alternatifi olarak kullanılabilir mi? Elde edilen bulgularla okul öncesi dönem çocuklarının temel kavram bilgilerinin değerlendirilmesinde alternatif test uygulanmalarının

This study has been conducted on preschoolers attending the preschool year of a middle class primary school affiliated to the Ministry of National Education. 34 children participated in the study. The mean age of participants was 64.8 months, with the standard deviation of 3.5 months. The families of the participating children were sent information forms designed by the researcher with the aim of identifying children's descriptive characteristics. The children were given the Boehm Test of Basic Concepts and the Bracken Basic Concept Scale in order for their correlations to be examined. In addition, the correlation between the quantity, time and direction/position subtests of the Bracken Basic Concept Scale and the quantity, time and space concept scores of the Boehm Basic Concept Test was determined. The results showed a meaningful correlation between the Boehm Test of Basic Concepts (Boehm-3) and Bracken Basic Concept Scale (1984) (r=. 76).
Anasınıfındaki çocuklar için Boehm Temel Kavramlar Testi (Boehm-3) ve Bracken Temel Kavram Ölçeği'in (BBCS) ilişkisinin incelenmesi
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları