İşletmelerde performans ölçümlemesinin maliyetler üzerinde etkisi ve bir uygulama örneği - Ramal Mammadov (My University, 2014)
İŞLETMELERDE PERFORMANS ÖLÇÜMLEMESİNİN MALİYETLER ÜZERİNDE ETKİSİ VE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ ÖZET İstihdam edilenlerin örgütün amaçlarına katkı yapması birçok organizasyon için personelin en önemli varlık nedenidir. Bu katkı personel başarısı ya da personel performansı olarak adlandırılmaktadır. Personel performansından anlaşılan personelin görev ve sorumluluklarını ne kadar verimli yerine getirdiğidir. Yüksek performans sergileyen personel görevlerini ve sorumluluklarını başarıyla yerine getirenlerdir; bu nedenle örgütün amaçlarına da katkı yaparlar. Performans değerlendirme personelin örgütün amaçlarının gerçekleştirilmesine yaptığı katkının ölçülmesidir. Günümüzde performans değerlendirme dendiğinde sadece çalışanların örgütün amaçlarına yaptığı katkının ölçülüp değerlendirilmesi anlaşılmamaktadır. Bugün Dengeli Ölçüm Kartı gibi modern performans değerlendirme sistemleri işletme ile ilgili tüm performans faktörlerini ölçebilmektedir. Performans değerlendirmede, personelin değerlendirilmesinin ötesine geçilmiş ve işletmenin finansal performansı, iş süreçleriyle ilgili performansı, kalite performansı, yenilikçilik performansı ve başka performans göstergeleri de ölçülmeye ve değerlendirilmeye başlanmıştır. Performans ölçümlenmesinin maliyetler üzerine de etkisi olmaktadır. Böylece maliyetlerin kontrolü ve azaltılması mümkün olmaktadır. İşletmelerin işçilik maliyetleri, üretim maliyetleri, hizmet üretme maliyetleri gibi maliyet kalemleri vardır. Performans değerlendirmeleri ile üretim bandındaki noksanlıklar ya da hizmetteki eksiklikler belirlenebilmekte ve böylece noksanların giderilmesi mümkün olmaktadır. Bu, maliyetlerin azaltılmasını sağlamaktadır. Böylece performans ölçümlemeleri maliyet etkinliğini de sağlamaktadır. Personel, Performans, Performans değerlendirme, Dengeli Ölçüm Kartı, Performans faktörleri, Performans değerlendirme sistemi, Performans yönetimi, Performans ölçümlenmesi, Maliyet, Strateji, Gelecek planlaması. EFFECT OF PERFORMANS MEASUREMENT ON COSTS AND APPLICATION INSTANCE WITHIN COMPANIES

The contribution of the employee to the purposes of the organization is the most important property of the personnel for many organizations. This contribution is called personnel success i.e. personnel performance. What is understood from personnel performance is how efficiently the personnel carried out its duties and responsibilities. The personnel exhibited high performance is the one carried out his duties and responsibilities successfully; therefore he also contributes to the purposes of organization. Performance evaluation is the measuring of the contribution the personnel made to realization of the organization purposes. When it’s said performance evaluation, today is not understood only measuring and evaluating the contributions of personnel to organization’s purposes. Today there are modern performance evaluation systems like Balanced Scorecard by it the overall performance factors of one business can be measured. In performance evaluations has passed beyond evaluating the personnel, and also the overall performance indicators of any business have began to be measured and evaluated, such as its financial performance, performance related to business processes, quality performance, innovation performance, and so forth. Performance evaluation has impact on costs too. By this way controlling the costs and decreasing it become possible. Businesses have some cost items, such as employment cost, production costs, and services costs. By performance evaluations shortages on the production bands or deficiencies in the services can be determined, in this way removing these shortages or deficiencies may be possible. This provides reducing the costs. In this way also performance evaluations provide cost effectiveness. Organization, Performance, Performance evaluation, Balanced Scorecard, Performance factors, Performance evaluation system, Performance management, Performance measurement, Cost, Strategy, Future planning.
Keywords: Gelecek Planlaması; İşletme; İşletmeler; Maliyet; Maliyetler; Muhasebe; Performans Değerlendirme Sistemi; Performans Ölçümlenmesi; Performans Ölçümü --İşletmeler; Performans Yönetimi; Strateji