Atatürk dönemi Jandarma Teşkilatı: (1923-1938) - Balıkçı, Kamil (My University, 2004)
Ö Z E T Bu çalışmada Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan sonra Atatürk Döneminde (1923-1938) Jandarmanın görev ve teşkilatlanması ile ilgili gelişmeleri ve o yıllardaki durumunu ortaya koymaya çalıştık. 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açılması ve Milli Hükümetin kurulmasından sonra Ankara'da Milli Savunma Bakanlığına bağlı bir Umum Jandarma Kumandanlığı kurulmuştur. Böylece biri İstanbul'da Padişah Hükümetinin, diğeri de Ankara'da TBMM Hükümetinin emrinde olmak üzere, iki Umum Jandarma Kumandanlığı oluşmuştur. Kurtuluş savaşından sonra Jandarmanın ıslahına doğru atılan ilk adımı 10 Haziran 1930 tarihli 1706 sayılı Jandarma Kanunu oluşturur. Jandarma Teşkilat ve Vazife Nizamnamesi 1 Aralık 1937 tarih ve 2/ 7756 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilerek 24 Aralık 1937'de yayınlanmıştır. Bu dönemde jandarma mevcudu, görevin yerine getirilebilmesi için ihtiyaca göre düzenlenmiştir. Gerek jandarma eratının ve gerek jandarma subaylarının eğitimleri ve yetiştirilmeleri Jandarma Genel Komutanlığınca hazırlanan ve Genelkurmay Başkanlığınca da onaylanan talimat ve programlara göre yapılmıştır. Jandarma Subay Okulu 1936 yılında Jandarma Genel Komutanlığının Bakanlıklarda bulunan karargah binasının altıncı katında eğitime başladı ve 1937 yılında Anıttepe'deki binanın tamamlanmasıyla buraya taşındı. Bir taraftan eşkıya çeteleri ile, diğer taraftan adi suç ve suçlulara karşı şiddetli mücadele etmiş, zaman zaman siyasi ve gerici olaylarla da karşılaşmıştır. Jandarma teşkilatının ulaştırma hizmetlerinde önemli miktarda, otomobil, kamyon, motosiklet gibi motorlu vasıtalar kullanılmaya başlanmıştır. 1912 tarihinden itibaren 15 günde bir Jandarma Evamir (Emirler) Mecmuası ismi ile yayınlanan derginin yayınlanmasına cumhuriyetin ilanından sonrada devam edilmiş, ayrıca 1925 yılı Nisan ayından itibaren her üç ayda bir Jandarma Mecmuası yayınlanmıştır. Bütün birliklerde kütüphaneler kurulmuştur. Jandarmanın kıyafetleri 15 Mayıs 1921 tarihli Kıyafet Yönetmeliği, 23 Mayıs 1933 tarih ve 14455 sayılı Ordu Kıyafet Kararnamesi ve 07 Nisan 1935 tarihinde onaylanan 2/ 2291 sayılı Jandarma Kıyafet Kararnamesine göre belirlenmiştir.

In this study we work about the development of Gendarme's duty and organizational structure was examined at the term of Atatürk in 1923 to 1938 after Turkish Republic founded. After TBMM and National Goverment declareted in 23th of April in 1920 the Public Gendarme Commendership (PJC) was established related to National Defense Ministry. By this way two PJC was costituted. One of was in Ankara TBMM Goverment orders. After Turkish Independence was first step of developing Gendarme was the Gendarme Laws bearing the number 1706 in 10th of June in 1930. Gendarme Organization and Duty Rules was accepted by Council of Ministry Decision in 1th of December in 1937 bearing the number 217756 and published in 24th of December in 1937. In this term the number of Gendarme was arranged for needs to make their duty. Gendarme recruits and officers educations and trainings was made from General Commandership of Gendarme and approved by presidency of General staff directions and programmes. Officer School of Gendarme was started the education in 1936 at sixth floor of General Commandership of Gendarme headquarters building and removed this building to Anıttepe when it was complete. In one way Gendarme struggle with brigands and ordinary crime the other way against with political and reactionary events. At Arrival Services, important amount of cars, motorcycles trucks etc motorized vehicles was started to use in Gendarme Organization. Magazines which was published twice amount, was named Gendarme Directives Magazine from 1912, this magazine continued after decleration of republic. Beside this from the April in 1925, the new magazine declerated which was the name of Gendarme Magazine was published in every three month. Library had been established in all unite. Uniform of Gendarme has been determined with three decision. One of them is Regulations of Uniform which was published in 15th of May in 1921, the other one is Govermental Decree of Army Uniform which the number of 14455 was published in 23rd of May in 1933, the last one is Govermental Decree of Gendarme Uniform which the number of 2/ 2291 was published in 7th of April in 1935
Keywords: Atatürk, Gazi Mustafa Kemal, Türkiye Cum. Bşk., 1, 1881-1938