Kira sözleşmesinde yan giderlerden sorumluluk - Yayla, Mert (My University, 2019)
Kira sözleşmeleri, bir şeyin kullanımının bedel karşılığında sözleşmenin diğer tarafına bırakılmasına ilişkin sözleşmelerdir. Bu sözleşme taraflarına çeşitli hak ve borçlar yüklemektedir. Kiracının asli edimi, kira bedelini ödemektir. Buna karşılık, kira bedeli dışında da ödeme yükümlülükleri vardır. Yan gider de bunlardan biridir. Ancak yan giderin nitelikleri noktasında öğretide farklı görüşler vardır. Bu çalışmada yan giderin ne anlama geldiği, sınırları ve unsurları irdelendi. Ayrıca yan giderin bir görünümü de konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin düzenlemeler arasında yer almaktadır. Bu önemi sebebiyle, genel hükümlere tabi kira sözleşmesi ile konut ve çatılı işyeri kiralarına ilişkin kira sözleşmelerinde yan giderlerden sorumlu tarafın belirlenmesi üzerinde de duruldu. Bunların yanında, yan giderin diğer bazı ödeme yükümlülükleri ile mukayesesine de yer verildi. Son olarak, yan giderin ödenmemesi ihtimalinde ne gibi sonuçlar doğduğu ve çeşitli teminat imkânlarının kullanılması konuları incelendi.

Lease contracts are the contract that lessee pay the price to the lessor for the use of a good. That contract imposes to the parties several rights and debts. The essential duty of the lessee is to pay the rent. On the other hand, there are also payment obligations apart from the rent. The subsidiary expense is one of the these payments. There are distinctive opinions in the doctrine concerning the qualities of the subsidiary expenses. In the present study, the limits, elements and the content of the subsidiary expenses has scrutinised. Additively, another manner of the subsidiary expenses has taken part the provisions of the residential and roofed workplace leasings. Due to the importance, the determination of the liable part of the subsidiary expenses arising from general provisions of the leasing and the residential and roofed workplace leasings has discussed. Besides all these, the comparison between subsidiary expenses and the other payment obligations has given place. Eventually, the subjects which results of the non-payment of the subsidiary expenses and the exercise of the various assurance opportunuties has examined.
Keywords: Hukuk; Kira sözleşmeleri; Kira sözleşmesi; kullanım; Law; Lease contract; Leases; subsidiary deed; subsidiary expense; usage; yan edim; yan gider