Bayan sporcularda ön çapraz bağ yaralanmalarını önleyici egzersiz programının bu yaralanmaların sıklığını azaltmaya olan etkisi - Çağlayan, Atakan (My University, 2008)
Bayan Sporcularda Ön Çapraz Bağ Yaralanmalarını Önleyici Egzersiz Programının Bu Yaralanmaların Sıklığını Azaltmaya Olan Etkisi Çalışmamızın amacı, bayan sporcularda anatomik, hormonal ve kassal farklılıklardan dolayı daha sık meydana geldiği düşünülen temassız ön çapraz bağ (öçb) yaralanmalarını, nöromusküler, propriyosepsiyon, esneklik çalışmaları içeren antrenman nlemek ve bu antrenman programının sporcuların fiziksel ve fizyolojik parametreleri üzerindeki değişimlerini gözlemlemektir. Çalışmamıza Türkiye Bayanlar Futbol 1. Liginde mücadele eden Marmara Üniversitesi bayan futbol takımından yaş ortalaması 17,2±3,38 olan 20 sporcu deney grubu, Türkiye Bayanlar Futbol 1. Liginde yer alan Kartalspor, Maltepe Yalıspor ve Ümraniye Mevlana Lisesispor bayan futbol takımlarından yaş ortalaması 17,5±3,14 olan 56 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Deney grubundaki bayan futbolculara sezonun devre arasında başlayarak altı hafta boyunca, haftada üç gün takım antrenmanının ısınma bölümünde uygulamak üzere 25’er dakika süreyle öçb yaralanmalarını önleyici antrenman uygulanmıştır. Kontrol ve deney grubundaki sporculara altı aylık süreyi kapsayan geriye dönük anket uygulanmıştır. Öçb yaralanmalarını önleme programının bayan futbolcular üzerindeki fiziksel ve fizyolojik etkilerini değerlendirmek için bacak kuvveti, sürat, dikey sıçrama, aerobik ve anaerobik kapasite, denge, esneklik, boy, kilo ve deri kıvrım kalınlığı ölçümleri yapılmıştır. Katılımcılara programın uygulanması öncesinde ön test ve program sonrasında son test uygulanmış ve istatistiksel analizler için SPSS 14.0 paket program kullanılmıştır. Bayan futbolcuların kendi içlerindeki ön ve son test değerlendirmesi için eşleştirilmiş t testi, minimal ve maksimal değerlerinin belirlenmesi için tanımlayıcı istatistik, gruplar arası karşılaştırma için bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, deney grubu ile kontrol grubu Öçb yaralanma insidanslarında anlamlı bir farklılık görülmezken (p>0.05), deney grubundaki bayan futbolcuların, ön-son test; vücut yüzde yağ oranı, dikey sıçrama, aerobik, anaerobik kapasite, denge, bacak kuvveti, abdominal, uyluk, triceps, biceps ve göğüs deri kıvrım kalınlığında (p<0.01) düzeyinde, sürat, esneklik, subskapula ve suprailiak deri kıvrım kalınlığında (p<0.05) düzeyinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. apraz Bağ, Nöromusküler, Önleme, Antrenman The Effect Of Anterior Cruciate Ligament Injury Prevention Training Programme On Decrease Of The Insidence Of These Injuries In Female Athletes The aim of this study was to prevent non-contact anterior cruciate ligament (acl) injuries that occur more frequently because of anatomic, hormonal and muscular differences in female athletes, with a training programme including neuromuscular, proprioceptive and flexilibity training drills and seeing the changes on physical and physogical parameters on athletes. 20 female soccer players at average age of 17,2±3,38 in Marmara University which participated in Turkish Female Soccer 1. League for experimental group and again the teams that participated in Turkish Female Soccer 1. League; Kartalspor, Maltepe Yalıspor and Ümraniye Mevlana Lisesispor female soccer teams at the average age of 17,5±3,14 of 56 female soccer players for control group participated voluntarily to our study. Female soccer players participated in experimental group were given an acl injury prevention training programme for six weeks, beings three days a week, 25 minutes in the warmup phase of team training. Retrospective questionnaire that enclosed six months was applied to both experimental and contol groups. For the assesment of physical and physological affects of acl injury prevention programme on female soccer players, leg strength, speed, vertical jump, aerobic and anaerobic capacity, balance, flexibility, height, weight and skinfold thickness were measured. A pre-test prior to the application and a post-test at the end of the programme were performed to the participants and SPSS 14.0 package programme was used for statistical analysis. For female soccer players paired sample t-test for assesment of pre and post-tests among each other and descriptive statistics for detecting the minimal and maximal values of groups, independent sample t-test for comparison of intergroups were used. As a result of the statistical analysises; there isn’t seen any significant difference on the incidence of acl injury between the experimental and control groups (p>0.05). As a result of the statistical analysises of pre-post test of the female soccer players; a significant difference was detected on body fat percentage, vertical jump, aerobic and anaerobic capacity, balance, leg strength, abdominal, thigh, triceps, biceps and chest skinfold thickness at the level of (p<0.01), a significant difference was detected on speed, subscapula and suprailiac skinfold thickness at the level of (p<0.05). Key Words: Anterior Cruciate Ligament, Neuromuscular, Prevention, Training
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Egzersiz; Sporcular_Egzersiz