Türk Eximbank’ın yapısı, sağladığı krediler ve diğer ülkelerdeki Eximbank uygulamalarının karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi - Güler, Umut (My University, 2005)
Türk Eximbank Türkiye'de ihracatın desteklenmesi amacıyla, kurumsallaşmış tek asli teşvik unsuru olarak faaliyet göstermektedir. Bu amaç doğrultusunda ihracatçıları , ihracata yönelik üretim yapan imalatçıları ve yurt dışında faaliyet gösteren girişimcileri kısa , orta ve uzun vadeli kredi , sigorta ve garanti programlarıyla desteklemektedir. Çalişmanın ilk aşamasında banka kavramının tanımı , türkiye'de bankaların sınıflandırılması , işlevleri , ekonomideki yeri , türk bankacılık sisteminin genel durumu ve Türk Eximbank'ın yapısı incelenmiştir.İkinci aşamada , Türk Eximbank'ın uyguladığı ihracat kredi programlarına , bu kredilerin kullanış şekillerine ve diğer faaliyetlerine değinilmiştir. Araştırmanın üçüncü ve son bölümünde ise çeşitli ülkelerde ihracata finansal destek sağlayan kurumlar , Türk eximbank kredilerinin sektörel değerlendirilmesi ve bu kredilerin ülke ekonomisi üzerindeki etkileri anlatılmaya çalışılmıştır. Turk Eximbank is the only official element in encouraging higher volume of the export business. Turk Eximbank offers various credit options insurance and guarantee programs for exporters and producers of exporting goods , so that the targeted export volume can be achieved. First part of this study consists of banking system in Turkey , classification of various banks and a general evaluatiın of Turk Eximbank. Second part of the study explains in detail of the export credits offered by Eximbank , how to obtain and use them as well as other services made by the bank Final part of the study is about financing options available in various countries. Also sectoral distribution of Turk Eximbank credits and their effects on Turkish economy is evaluated.
Keywords: Banka Kredileri; Bankalar ve Bankacılık; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Kredi; Türk Eximbank