Dinlenme esnasında soğuk uygulama yapılan tekrarlı yüklenmelerin kalp atım hızı değişkenliği ve kas içi oksijen doygunluğu üzerine etkisinin incelenmesi - İlhan, Miray (My University, 2025)
Amaç: Çalışmanın amacı, yüklenmeler arası dinlenme sürecinde uygulanan kuru ve soğuk protokollerin kalp atım hızı değişkenliği (HRV) ile kas içi oksijen doygunluğu (SmO₂) üzerindeki etkilerini değerlendirerek, tekrarlı yüklenmelerde oluşan fizyolojik yanıtları incelemektir. Gereç ve Yöntem: Yaş ortalaması 19,3 yıl olan, 16 erkek sporcu (boy: 180 ± 7,87 cm; kilo: 78,3 ± 14,6 kg) katılmıştır. Katılımcıların HR, HRV ve SmO₂ değerleri; koşu, dinlenme ve toparlanma süresince kaydedilmiştir. İki koşu protokolü arasında birinde 13 dakika boyunca soğuk su içinde, diğerinde ise oturarak dinlenme uygulanmıştır. Bulgular: Koşular arası karşılaştırmalarda HR ve RR aralığında bazı ölçümlerde anlamlı farklar bulunmuştur. SmO₂ düzeyleri protokollere göre benzer eğilimler göstermiştir. Soğuk dinlenme protokolü sonrasında toplam koşu mesafesi anlamlı düzeyde artarken, kalp atım hızı toparlanma eğrisinde protokoller arasında farklılık gözlenmiştir. SmO₂ değerleri toparlanma süresince kademeli olarak artmış; ancak gruplar ve kas bölgeleri arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Bulgular, kuru-soğuk dinlenmenin tekrarlı egzersiz yüklenmeleri arasında kardiyovasküler yanıtları düzenleyerek performansın artırılmasında etkili olabileceğini göstermektedir. SmO₂ üzerindeki etkiler sınırlı olmakla birlikte, toparlanma sürecinde fizyolojik olarak katkı sağlayabilir.

Objective: This study aimed to investigate the effects of dry and cold recovery protocols applied between repeated exercise bouts on heart rate variability (HRV) and muscle oxygen saturation (SmO₂), in order to assess physiological responses during intermittent loadings. Materials and Methods: Sixteen male athletes with a mean age of 19.3 years (height: 180 ± 7.87 cm; body mass: 78.3 ± 14.6 kg; body fat percentage: 11.8 ± 5.85%) participated in the study. Participants’ heart rate (HR), heart rate variability (HRV), and muscle oxygen saturation (SmO₂) values were recorded during the exercise, rest, and recovery phases. Two running protocols were applied: one involving 13 minutes of cold-water immersion for recovery, and the other involving seated passive recovery. Results: Statistically significant differences were observed in HR and RR intervals between certain conditions. While SmO₂ values showed similar trends across protocols, total running distance was significantly greater following the cold recovery protocol. The heart rate recovery curve differed between the two conditions. Although SmO₂ levels gradually increased during recovery, no statistically significant differences were found between protocols or muscle sites. Conclusion: These findings suggest that dry-cold recovery may positively influence cardiovascular responses such as heart rate, RR interval, and exercise capacity during repeated incremental exercise. Although the effects on SmO₂ are limited, it may contribute physiologically during the recovery process.
Investigation of the effect of repeated loads with cold application during rest on heart rate variability and intramuscular oxygen saturation
Keywords: cold immersion; Egzersiz; Exercise; Fizyolojik yönleri; Heart rate variability; Kalp atım hızı değişkenliği; kas içi oksijen doygunluğu; muscle oxygen saturation; Physiological aspects; soğuk uygulama; Spor; Sports