Kur’ana göre ahiretteki diyaloglar - Şensoy, İrfan (My University, 2006)
Kur’ân-ı Kerîm, Allah’ın varlığı ve birliğinden sonra üzerinde en fazla durduğu konu âhiret akîdesidir. Âhiret, kıyametin kopmasıyla başlayan ve bir takım safhaları olan, insanların dünyada yapıp ettiklerinin karşılığını bulacakları ebedî hayatın adıdır. Âhiret hayatı ve bu hayata ilişkin sahneler, tasvirler ve çeşitli manzaralar, Kur’ân’da önemli yer tutmaktadır. Neredeyse hemen her sûre’de âhiret hayatından söz edilmekte veya bir şekilde âhiret hayatına işâret edilmektedir. Bunun nedeni âhiret hayatının Kur’ân’ın temel ilkelerini ve ana hedeflerini pekiştirmeye yönelik en güçlü etken olmasıdır. Kur'ân kıyamet günü ve onun nasıl olacağından, Ahiret hayatından, cennet ve cehannem hayatından,...vs. bahseder. Kur'ân'da ahiret hayatına ilişkin diyaloglar yer alır. Örneğin; Cennet ve Cehannem ehli arasında, Cennettekilerle cennet bekçileri, Cehennemliklerle Cehennem bekçileri arasındaki konuşmalar. Bu çalışmada, ben Kur'ân'ın ahiret hayatına ilişkin açıkladığı bu diyaloglardan bahsetmeye çalıştım. ABSTRACK Outside existence of God and his union, the one of themes that the Quran emphasizes much on it is the next world (akhirah) faith. The next world life is name of the endless life, that starts after the Dooms Day (Qiyamah) and has some phases in which everybody is going to take the reply of the actions that did itself in the this world. The next world life and the stages, and descriptions, and the some appearances in itself reserves an important places in the Quran. Almost in the very much sections of the Quran, it is talked about the next world life or indicated it. Because the next world life is the most strong factor that intensities the basic principles of the Quran and its basic aims. The Quran mentioned about the Dooms Day and how it happens, and the next world life and the life of the Heaven (jannah) and the Hell (jahannam), etc. In the Quran it is mentioned about the dialogues concerning the next world life. For example; the dialogues between the people of the Heaven and people of the Hell, and the guards of the Heaven and the Hell with people which are in the Heaven and the Hell.
Keywords: Kur’an-ı Kerim_Ahiret; Tefsir