An analysis of the political party positions on international migration in Türki̇ye - Biber, Adile (My University, 2023)
Suriye’den Türkiye’ye yaşanan mülteci hareketinin üzerinden geçen on yılda halk nezdinde ve partilerin politika gündemlerinde göç konusu artan bir öneme sahip olmuştur. Gün geçtikçe görünürlüğü artan mesele, Türkiye’deki siyasi partilerin dikkatini çekmeye başlamıştır. Siyasi partiler konuyu ele alırken göç konusuna yönelik farklı veya benzer tutumlara sahip olabilmekte, göçmenlere karşı kapsayıcı ya da kısıtlayıcı olabilmektedir. Bununla birlikte, söz konusu siyasi tutumlar zaman içerisinde devamlılık gösterdikleri gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak değişiklik de gösterebilmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma şu sorulara yanıt aramaktadır: Göç konusu siyasi partilerin gündemine nasıl ve ne zaman girdi? Siyasi partiler uluslararası göç olgusuna ilişkin konum ve siyasi tutumlarını nasıl belirliyor? Bu çalışmanın amacı, genel olarak uluslararası göç olgusuna yönelik parti tutumlarına etki eden etmenlere ilişkin bir analiz ortaya koymaktır. Bu araştırma ilk olarak Türkiye’deki başlıca siyasi partilerin göç konusunda özellikle Suriyeli mültecilere yönelik siyasi tutumlarını, ardından bu tutumlarını belirleyen temel faktörleri incelemektedir. Bu tez çalışmasının temel argümanına göre, ideoloji, seçmen tercihleri, muhalefet veya iktidar partisi olma, koalisyon tercihleri gibi faktörler tarafların göçmenlik konusundaki duruşlarını şekillendirirken temel unsurlardır. Bu faktörlerin etkileri partiden partiye değişebilmekte, kimi zaman bunlardan biri veya birkaçı daha baskın olabilmektedir. Metodolojik açıdan bu çalışma, 2015, 2018 ve 2023 parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki seçim beyannamelerinin içerik analizini ve beraberinde parlamentoda göçmenler üzerine yapılan tartışmaların meclis tutanaklarını incelemektedir. Siyasi partilerin uluslararası göçe yönelik tutumlarının kapsamlı bir şekilde anlaşılması, seçim sürecini ve göçmenlik konusuna ilişkin karar/ politika oluşturma sürecini anlamak için kapsamlı bir bakış açısı sağlayacaktır.

In the decade that has passed since the refugee movement from Syria to Türkiye, the issue of migration has gained increasing importance in the eyes of the public and the policy agendas of parties. The issue, whose visibility is rising daily, has begun to attract the attention of political parties in Türkiye. Political parties may have different or similar attitudes towards migration when addressing the issue and may be inclusive or restrictive towards immigrants. However, while these political attitudes persist, they may change for various reasons. In this context, this study seeks answers to the following questions: How and when did the issue of migration enter the agenda of political parties? How do political parties determine their positions and political attitudes regarding international migration? This study aims to analyze the factors affecting party attitudes towards international migration. This research first examines the political attitudes of the main political parties in Türkiye on migration, especially towards Syrian refugees, and then the main factors that determine these attitudes. According to the main argument of this thesis, factors such as ideology, voter preferences, being an opposition or ruling party, and coalition preferences are the essential elements in shaping the parties’ stances on migration. Methodologically, this study examines the content analysis of the election manifestos in the 2015, 2018, and 2023 parliamentary and presidential elections and the parliamentary minutes of the discussions on immigrants in the parliament. A comprehensive understanding of political parties’ attitudes towards international migration will provide a broad perspective to understand the electoral process and decision/ policy-making process on the issue of migration.
Türkiye’deki siyasi partilerin uluslararası göçe yönelik tutumlarının incelenmesi
Keywords: anti/ pro-migration attitude; Emigration and immigration; göç politikaları; Göç ve göçmenlik; göçmen karşıtı/ yanlısı tutum Türkiye; migration policies; political attitude; Political parties; siyasal tutum; Siyasi partiler; Turkey; Türkiye