Web tabanlı uzaktan kontrollü mikrodenetleyici laboratuvarının gerçekleştirilmesi - Durdu, Güngör (My University, 2010)
WEB TABANLI UZAKTAN KONTROLLÜ MİKRODENETLEYİCİ LABORATUVARININ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Eğitimde laboratuvar çalışmalarının amacı teorik bilgilerin pratik becerilere dönüştürülmesidir. Bu amacın tam olarak gerçekleştirilmesini sağlayan unsurlardan biri de Web Tabanlı Laboratuvarlardır. Sanal ve gerçek(uzaktan kontrollü) olmak üzere gerçekleştirilen Web Tabanlı Laboratuvarlar elektronik, mekatronik, fizik ve kimya gibi birçok alanda başarıyla uygulanmaktadır. Web Tabanlı Laboratuvarlar zaman, mekân, teknoloji ve maliyet avantajları ile tek seçenek haline gelmektedirler. Elektronik eğitiminde mikrodenetleyicilerin her alanda uygulamalarının olması mikrodenetleyici eğitiminin önemini açıkça ortaya koymaktadır. Ancak mikrodenetleyici eğitimi için gerçekleştirilen Web tabanlı çalışmalar yeterli sayıda ve özellikte değildirler. Web tabanlı mikrodenetleyici laboratuvarlarının tasarımında üç adım izlenir: (1) programlanacak cihazın tasarımı veya seçimi, (2) Cihaza Web üzerinden erişim yazılımı ve (3) cihaz işlemlerini düzenleyen yazılım. Özellikle son iki adıma yeterli önem verilemediğinden cihazların kullanımı zayıf olmaktadır. Bu tez çalışması ile öncelikli olarak Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Elektronik-Bilgisayar Eğitimi öğrencileri için Web Tabanlı Uzaktan Kontrollü Mikrodenetleyici Laboratuvarı gerçekleştirilmiştir. Bu laboratuvar gerçek zamanlı yaparak öğrenmeye dayanan “Öğrenci Merkezli Eğitim” ve “Proje Tabanlı Öğrenme/ Öğretme” modellerini esas alır. Bu çalışma nihai hedef olan “Kompleks Gömülü Sistem” tasarımlarının da alt yapısını sağlamaktadır. Tüm yazılım üç ana bölümden oluşmaktadır. (1) İstemci grafik ara yüzü yazılımı, (2) sunucuların yazılımı ve (3) sunucu ile mikrodenetleyicili geliştirme kartları arası haberleşme yazılımı. Tez çalışmasında tasarlanan Web sitesinin gerçekleştirebildiği temel işlemler şunlardır: (1) kayıt ve yetkilendirme işlemleri, (2) rezervasyon işlemleri, (3) programlama işlemleri ve (4) rapor işlemleri. Web Tabanlı Uzaktan Kontrollü Mikrodenetleyici Laboratuvarı yazılımının Web sitesi tasarımında ASP.NET ve veri tabanı sunucu yazılımında Microsoft SQL Server kullanılmıştır.

DEVELOPMENT OF WEB BASED REMOTE MICROCONTROLLER LABORATORY In Education, the purpose of laboratory study is to transform theoretical knowledge to practical skills. Web Based Laboratory is one of the factors to accomplish this purpose completely. Web Based Laboratories are implemented and successfully performed as virtual and real (remote) laboratories in electronics, mechatronics, physics, chemistry, and like branches. Time, locality, technology, and cost advantages of Web Based Remote Laboratory make it a unique alternative. Microcontroller has applications in all fields. This introduces the importance of microcontroller education. However, Web based work in microcontroller education has not been adequate so far. There are three steps to develop a Web based microcontroller laboratory: (1) design or selection of programmable device, (2) Web based device access software, and (3) device process software. Because of inadequate software, last two steps, device utilization is ineffective. In this study, Web Based Remote Microcontroller Laboratory is developed primarily for Marmara University Technical Education Faculty Electronics – Computer Department students. This laboratory is built on real time real-life based on “Student-Oriented Education” and “Project Based Learning/ Teaching” models. This study provides infrastructure for “Complex Embedded System” designs to fulfill its as main objective. The software consists of three main sections: (1) Graphical User Interface for client software, (2) servers’ software, and (3) communication software between server and microcontroller based boards. Web site performs these main processes: (1) Registration and authentication, (2) reservation, (3) programming, and (4) reporting. Web site of Web Based Remote Microcontroller Laboratory Software is developed with ASP.NET and Microsoft SQL Server is used as database server software.
Keywords: Haberleşme