Mezenkimal kök hücre ile birlikte kültüre edilen nöroblastoma hücrelerinin x-bağımlı apoptotik protein inhibitörüne verdiği yanıtın incelenmesi - Uçar, Kezban (My University, 2013)
1.ÖZET Nöroblastoma, bebeklik ve erken çocukluk çağının en sık görülen solid tümörüdür. Pediatrik kanser tedavisindeki gelişmelere rağmen yaşama oranı %40’ların altında kalmaktadır. Nöroblastoma tümörlerinde yüksek düzeyde tedavi rezistansı çok kötü bir prognoz sergilemekte ve genellikle ölümcül seyretmektedir. Bu nedenle diğer santral sinir sistemi tümörlerinde olduğu gibi nöroblastomada da farklı tedavi yaklaşımları ortaya çıkarılması gerekli görülmüştür. Yapılan çalışmalarda kök hücrelerin tümör hücrelerine doğru bir yönelişi olduğu ve TNF ailesinin bir üyesi olan TRAIL; kanser hücrelerini apoptoza indüklemesi ve normal hücreleri etkilememesi yönünden avantajları olduğu bilinmektedir. Tümör hücrelerinin kendilerini apoptozdan korumak için kullandıkları XIAP inhibisyonunu ile tümör hücrelerinin TRAIL’ e duyarlılığı artmaktadır. Bu hücresel yönelişte mezenkimal kök hücrelerin içerisine transfer edilecek olan ve tümör hücresini öldürücü etkisini artırmada önemli rol oynayan bir takım genler, antiapoptotik protein inhibitörlerinin kullanılması yeni bir yaklaşım olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmamızda, adipoz doku kökenli insan mezenkimal kök hücreleri kullanıldı ve TRAIL vektörü mezenkimal kök hücrelere transfeksiyon solüsyonları ve Amaxa Nuclefactor 4D (Lonza) cihazı ile transfekte edildi. Nöroblastoma tümör hücrelerine XIAP inhibitörü embelin uygulandı. TRAIL transfeksiyonu yapılmış mezenkimal kök hücreleri, SK-N-AS hücreleri ve embelin uygulanmış SK-N-AS hücreleri ile birlikte kültüre edildi. İnkübasyonların ardından nöroblastoma hücrelerinin canlılığı ve hücre döngüsü flow sitometride analiz edildi. SK-N-AS hücrelerinde NF-κB, MTOR sinyal yolağı analizleri AlphaScreen teknolojisiyle ölçüldü. Çalışmamızın sonucunda genetik olarak TRAIL ekspresyonu artırılmış mezenkimal kök hücrelerin nöroblastoma hücreleri üzerinde apoptozu indükleyerek hücre canlılığını etkilediğini, nöroblastoma hücrelerinin proliferasyonunu inhibe ettiğini ve NF-κB, MTOR sinyal yolaklarını etkilediği görülmektedir. Tüm çalışmalar sonucundaki verilerimizin literatürde önemli bir yer tutacağına ve nöroblastomanın tedavisinde klinik açıdan da önem arz edeceğine inanmaktayız. Embelin, Mezenkimal Kök Hücre, Nöroblastoma, TRAIL, XIAP 2.

The Eveluation of the response of the Neuroblastoma Cells which were cultivated with Mesenchymal Stem Cells to X-dependent Apoptotic Protein Inhibitor. Neuroblastoma (NB) is the most common solid cancer in childhood. Despite of the improvement in Pediatric cancer treatment such as chemotherapy, radiotherapy, and bone marrow transplantation, survival rate is less than 40%. Higher level of cure resistance in Neuroblastoma tumors shows a very bad prognosis and is generally deadly. Thus, trying different treatments approaches have been considered necessary in Neuroblastoma tumors like other center neural system tumors. The usage of stem cells has bought a new aspect for the effective therapy recently. The stem cells are present in almost every tissue and are useful vehicle for cancer therapy since they can be loaded with antitumor agents. In this direction, TNF-related apoptosis-inducing ligand (TRAIL) is a potent inducer of apoptosis in cancer cells which can be inhibited by X-linked inhibitor of apoptosis protein (XIAP). In this study, human mesenchymal stem cells (MSCs) were isolated from human adipose tissue and characterized. The TRAIL gene vector were transfected to MSCs by Lipofectamine 2000 reagent and Amaxa Nuclefactor 4D. Embelin cultured with SK-N-AS cells for 24 hours. Trail transfected mesenchymal stem cells were cultivated with SK-N-AS cells and which was induced with embelin. Thereafter cell survival of neuroblastoma cells were determined with flow cytometry analysis. For the evaluation of the NF-κB, MTORR signal pathways related to SK-N-AS cells by AlphaScreen Technology (Perkin Elmer). The results showed that genetically modified MSCs secreting TRAIL reduce the cell survival of cancer cells by inducing apoptosis and inhibiting the proliferation. By demonstrated that XIAP inhibition sensitizes neuroblastoma cells for TRAIL-induced apoptosis and the signal pathways as NF-κB and MTOR play a significant role in this process. Based on the results of our study, we belived that these experiments will not only be important for literature, but these results will be also vital for treatments of Neuroblastoma Tumors in clinics. Embelin, Mesenchymal Stem Cell, Neuroblastoma, TRAIL, XIAP
Keywords: Biyokimya; Kanser_Onkoloji; Kök Hücre; Nöroblastoma; Santral Sinir Sistemi; Solid; Tedavi; Tümör