İşletmede rekabet gücünü artırma aracı olarak elektronik öğrenme ve bir uygulama - Köprülü, Berna (My University, 2002)
Günümüzde bilgi ve öğrenmenin insan ve toplumların gelişimindeki önemi göz ardı edilemez. Bilgi ve öğrenmenin temel taşlarından olan iletişim bilgisayar çağının yaşandığı dünyamızda, çok büyük bir gelişim göstermektedir. Bilgisayar ve internet üzerinden iletişimin insan hayatına girmesi ile bir çok alanda yeni gelişmelerin yaşanması engellenemez olmuştur. Bu gelişmelerden biri işletmelerde bilgisayar ve internet destekli olarak verilen bir eğitim modeli olan elektronik öğrenmedir. Bu çalışmada insan kaynakları eğitim fonksiyonunun içerisinde önemli bir yer almaya başlayan elektronik öğrenme modeli teknik, ekonomik ve içerik boyutları açılarından incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde eğitim ve eğitimin temel kavaramları üzerinde durulmuş bu kavramların elektronik öğrenme modelinin oluşturulmasında alacağı rol ortaya konulmuştur. İkinci bölümde işletmelerde eğitimin amacı ve yararları vurgulanarak, işletmenin topluma ve çalışanlarına sağladığı faydalar irdelenmiştir. Üçüncü bölümde elektronik öğrenme kavramı tanımlanmıştır. Elektronik öğrenme’nin ortaya çıkma nedenleri, gelişimi, günümüzdeki teknolojisi incelenmiştir. İşletmelerde Elektronik öğrenme’nin teknoloji, içerik ve maddi boyutları değerlendirilerek bir eğitim modeli olarak kurulması irdelenmiş; elektronik öğrenme modelinin kurulum evreleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde elektronik öğrenmenin işletmelerde kurulma aşamaları bir vaka çalışması ile irdelenmiştir. Elektronik öğrenmenin eğitim maliyetlerinin azaltarak, bireylerin öğrenme sürelerini hızlandırıp, işletmeye rekabet avantajı kazandırdığı gösterilmiştir. The most important aspects of the human and society development is the knowledge and learning. With in this era of computer age the major stand of the knowledge and learning the information technologies has shown vast improvement. Easily reaching to the information thru the use of computers and internet, has resulted in the wide spread developments of the knowledge thru out the human society. One of these developments is the in the field of educational model, is the e-learning, making use of computers and internet. The decade has been the time of exchanging information by use of the internet. This thesis in essence intends to study the economical and technical aspects of the e-learning model, which intensely found place in the field of human resources educational system. The first chapter of the study the basic criteria of the education and their role in forming the e-learning model has been investigated. In the second part, the beneficial affects of the e-learning when employed in corporations and its positive affects on employees and surrounding society are studied. The third chapter examines the learning notion. The rising of e-learning is examined as its technological development. The phases of e-learning model formation in corporate’ s by evaluation of technological and economical aspects is examined. The forth chapter examines the companies that apply e-learning in its structure in phases like establishment, application and evaluation.
Keywords: Rekabet