Sağlık hukukunda uzlaşma - Durmuş, Veli (My University, 2017)
Sağlık Hukukunda Uzlaşma Amaç: Bu tezin amacı, uzlaşma kurumunun hukuki ve felsefi altyapısından bahsederek, Türkiye’deki sağlık hukukunda çok yeni bir uygulama olan uzlaşma kurumuna yönelik öneriler sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın konusunu oluşturan sağlık hukukunda uzlaşma kurumuna ilişkin hukuki bilgiler, sağlık çalışanları ve sağlık hizmetleri açısından tanımlayıcı olarak ele alınmıştır. Dünya’daki çeşitli ülkelerde yer alan sağlık hukukunda uzlaşma uygulama örnekleri istatistikî ve tanımlayıcı olarak açıklanmıştır. Sonuçlar: Türkiye’de sağlık hizmetlerinde arabuluculuk ve uzlaştırma ile ilgili özel bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle uzlaşma kurumu Türk sağlık hukukunda etkili bir şekilde uygulanmamaktadır. Güvene dayalı hasta – hekim ilişkisini geliştirmek, yargılamadaki iş yükünü azaltmak, tıbbi uyuşmazlıkların kısa sürede çözümünü sağlamak ve sağlık hizmeti esnasında mağdurun uğradığı zararı hızlı bir şekilde karşılamak bakımından uzlaşma kurumunun Türk sağlık hukuku ve sağlık hizmetlerinde uygulanması önemlidir. Anahtar Sözcükler: Uzlaşma, Arabuluculuk, Uzlaştırma, Sağlık Hukuku, Tıbbi Uyuşmazlık.

Conciliation in Healthcare Law Objectives: Purpose of this dissertation is to submit suggestions about conciliation, by mentioning legal and philosophical background, that is quite a new practice Turkey’s health law. Methods: Legal information regarding with conciliation in health law is discussed as a descriptive in the way of healthcare employees and health care services. It is described as a statistical and descriptive that samples of conciliation practice for some countries in the world. Results: There is not any certain legal regulation about mediation and conciliation for healthcare disputes in Turkey. That is why conciliaiton institute cannot effectively practiced in Turkey’s health law system. The conciliation practising for Turkey’s health law and healthcare services is important in terms of a trust-based patient physician relationship, relieve the burden of courts, find a solution for healthcare disputes in a short time, reasonably compensate for the damage suffered by the victim taking health care service. Key Words: Conciliation, Mediation, Reconciliation, Health Law, Medical Dispute.
Keywords: Sağlık hukuku; Türkiye; Uzlaşma