Sağlık kurumlarında bilgi teknolojilerine yönelik hazırbulunuşluk ile teknoloji kullanımı arasındaki ilişkinin incelenmesi - Dönmez, Elif (My University, 2019)
Amaç: Tıbbi ve idari birim çalışanlarının bilgi teknolojilerine hazırbulunuşluk durumlarının incelenmesi ve hazırbulunuşluğun, teknoloji kabulü ile olan ilişkinin değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmaya, Kocaeli ilinde kamuya bağlı 15 sağlık kurumunda çalışan 236 tıbbi birim çalışanı (K/ E: 192/ 44) ve 139 idari birim çalışanı (K/ E: 93/ 46) katılmıştır. Veri bilgi güvenliği ve mahremiyete yönelik görüşler, bilgi teknolojileri kullanımı ve hazırbulunuşluk sorularını içeren yapılandırılmış bir anket formu ile toplanmıştır. Bilgi teknolojilerine hazırbulunuşluk ölçeği için faktör analizi ve binary lojistik regresyon analizleri yapılmıştır.Bulgular: Faktör analizi sonrası organizasyonel hazırbulunuşluk ve teknolojik hazırbulunuşluk olmak üzere iki faktör oluşmuştur. Lojistik regresyon analizine göre bir şifre yönetim sisteminin bulunması sağlık kurumlarındaki hem tıbbi hem de idari birim çalışanlarında teknolojik ve organizasyonel hazırbulunuşluk için önemli bir faktör olduğu bulunulmuştur (p<0,05). Teknolojik ve Organizasyonel hazırbulunuşlukta, çalışanlar arasında işbirliğinin arttırılması tıbbi birim çalışanları açısından bilgi güvenliğini sağlamak için çalışanların davranışları ise idari birim çalışanları açısından önemli faktörlerdir (p<0,05).Sonuçlar: Sağlık kurumlarında çalışanların bilgi güvenliği hazırbulunuşluğunu etkileyen çok sayıda faktör olduğu için sağlık yöneticilerinin bilgi teknolojilerinin kullanımı, başarısı ve sürdürülebilirliğinde önemli rolleri olduğu unutulmamalıdır.

Aim: The aim of this study is to examine the readiness for information technology in medical and administrative staff and to evaluate the relationship between readiness for information technology and technology use.Materials and Method: In this cross sectional study, 236 medical staff (F/ M: 192/ 44) and 139 administrative staff (F/ M: 93/ 46) from 15 public health institutions in Kocaeli were included. The data were collected by a structured questionnaire regarding opinions about information security and privacy, use of information technologies and the readiness scale for information technology. Factor analysis and binary logistic regression analyses were performed for the readiness scale.Results: As a result of factor analysis, a two-factor structure regarding organizational readiness and technological readiness was formed. According to binary logistic regression analysis, being a password management system was found to be a crucial factor for both organisational and technological readiness in medical and administrative staff in health institutions (p<0,05). In Technological and Organisational readiness, the improvement of collaboration among staff was critical factor in medical staff whereas the attitude of employees to ensure information security was a critical factor in administrative staff (p<0,05).Conclusion: Since there were several factors affecting the readiness for information technology of staff in health institutions, it should be remembered that health managers have important roles in terms of success, sustainability and use of technology in health institutions.
Keywords: Bilgi kaynakları yönetimi; Bilgi Teknolojileri; Bilişim hizmetleri; Bilişim teknolojisi; Çalışanlar; Hastaneler; Hazırbulunuşluk; Health facilities; Health services administration; Hospitals; Information resources management; Information services; Information Technologies; Information technology; Kamu kurumları Readiness; Public institutions; Sağlık Hizmetleri yönetimi; Sağlık Tesisleri; Staff