Yansıtıcı düşünme ve uygulamadaki olası engeller: Türkiye ve Danimarka'dan okul müdürlerinin deneyimleri - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Bu araştırmayla okul müdürlerinin yansıtıcı düşünme beceri ve uygulamalarındaki olası engellerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Olgubilime dayanan bu nitel araştırma uluslararası eğitim araştırması özelliği de taşımaktadır. Araştırma, İstanbulda (24) ve Danimarka, Kopenhagda (13) ortaöğretim (gymnasium) kurumlarında görev yapmakta olan okul müdürleri üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada, Türkiye ve Danimarkadan araştırmaya katılan okul müdürlerinin yansıtıcı düşünme beceri ve uygulamalarındaki olası engeller konusundaki görüşleri derinlemesine incelenmiştir. Araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmış ve veri analizinde içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmaya katılan okul müdürlerinin deneyimleriyle sınırlı olarak, okul müdürlerinin yansıtıcı düşünme beceri ve uygulamalarındaki olası iç engeller; durağanlık, yabancı dil yetersizliği, otorite kurma eğilimi ve öğretmen olarak derse girme/girmeme; dış engeller ise uzlaşı kültürü, izolasyon ve paylaşım ağı eksikliği, merkeziyetçi yönetim, sistemin sürekli değişmesi ve iş yükü, veli ilgisizliği ve öğretmen tükenmişliği olarak tespit edilmiştir. Araştırma verilerine dayalı olarak elde edilen bulgular doğrultusunda okul yöneticilerinin yansıtıcı düşünme beceri ve uygulamalarını geliştirmeye yönelik yönetici adaylarına, okul yöneticilerine, politika belirleyici ve yapıcılara ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.

The possible barriers behind reflective thinking and practices of school principals were aimed to be determined with this study. The study is a qualitative study based on phenomenology. Data was collected from 37 school principals (24 from Istanbul, 13 from Copenhagen) who were serving in a variety of secondary schools (gymnasium) in Istanbul and Copenhagen during 2009-2010. The study shows the qualities of international education research. Data were collected using semi-structured interviews, and content analysis was used in data analysis. Restricted by the experiences of participants of the study, the possible barriers behind school principals reflection were determined as internal (staticity, inclination of authority establishment, not having a command of a foreign language, teaching/not teaching as a teacher) and external barriers (conciliation culture, isolation and lack of networking, constant changes in the system and workload, centralism, parental indifference, teacher burnout). In the light of the study findings, recommendations were devised for candidates of educational administration, principals, policy makers and researchers to aid the development of reflective thinking skills and practices.
The possible barriers behind reflective thinking and practice: Experiences of school principals from Turkey and Denmark
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları