Vergi cennetlerinin transfer fiyatlandırmasında kullanımı -Türk kurumlar vergisi kanunu ve OECD düzenlemeleri arasında karşılaştırmalı bir çalışma- - Çamurcu, Zeynep Nihan Aladağ (My University, 2020)
Küreselleşmenin vergi hukuku alanındaki en belirgin etkisi, bilgi teknolojileri sayesinde sermayenin ve bilginin küresel düzeyde kolaylıkla hareket edebilmesini sağlamış olmasıdır. Bu kolaylık çok uluslu işletmelerin, kârlarını kaynak ülkesinden daha düşük oranda vergi uygulayan ülkelerdeki şubelerine aktarmak amacıyla bir dizi strateji geliştirmesine neden olmuştur. Transfer fiyatının gerçeğe aykırı biçimde belirlenmesi durumu bu stratejilerden birini -en sık başvurulanını- oluşturur. Her ne kadar grup şirketler, grup içi işlemlerini fiyatlandırma konusunda sözleşme serbestisinin bir gereği olarak prensip itibariyle özgür olsalar da, bu özgürlük fiyatın yapay/ suni bir biçimde oluşturulması durumunu kapsamaz. Düşük oranda veya sıfır oranında vergi uygulayan, yatırımcıların kimlik ve hesap bilgilerine gizlilik sağlayan ve ekonomik özden yoksun faaliyetleri destekleyen vergi cennetleri, bu avantajları dolayısıyla, mükellefler tarafından transfer fiyatlandırmasında araç olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda çalışmada, vergi cennetleri kavramı, vergi cennetlerinin karakteristik özellikleri, transfer fiyatlandırmasının temel unsurları ve bilgi değişimi konularına yer verilmiştir. Konu Türk Kurumlar Vergisi Kanunu ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün ilgili düzenlemeleri ile karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Yargı kararları ve doktrin görüşleri incelenmiş ve yapılan incelemenin ardından görüş ve önerilerimize yer verilmiştir.

The most apparent effect of globalization in the field of tax law is that it enabled capital and information to move easily at the global level thanks to information technologies. This facility has led multinational enterprises to develop a series of strategies to transfer their profits from the country of origin to their branches in countries with lower taxes. Artificial determination of the transfer price constitutes one of these strategies (the most frequently used one). Although group companies are free in principle to price their intra-group transactions as a requirement of their freedom of contract, this freedom does not include the determine of an artificial form of price. Tax havens, which impose low or zero tax rates, provide confidentiality to investors' identity and account information, and support activities lack of economic substance, are used by taxpayers as a means of transfer pricing due to these advantages. In this context, the concept of tax havens, characteristics of tax havens, basic elements of transfer pricing and information exchange issues are included in the study. The issue has been handled comparatively with the Turkish Corporate Tax Law and the relevant regulations of the Economic Development and Cooperation Organization. Court decisions and doctrine opinions were examined and after the examination, our opinions and suggestions were given.
Keywords: arm’s length principle; associated enterprises; bilgi değişimi; characteristics of tax havens; emsallere uygunluk ilkesi; exchange of information; ilişkili kişi; Kamu hukuku; Public law; related party; Tax havens; tax law; Taxation; transfer fiyatlandırması; transfer pricing; Turkey; Türkiye; Vergi cennetleri; vergi cennetlerinin karakteristik özellikleri; vergi hukuku; Vergilendirme