DAC kartlarının SCADA yazılımları ile haberleşmesinin bir OPC server yazılımı aracılığıyla sağlanması - Gedik, Soner (My University, 2003)
Bu tez çalışmasında, Advantech DA&C Veri Toplama ve Kontrol Kartının, (Data Acquisition and Control Card) SCADA Denetleyici Kontrol ve Veri Toplama (Supervisory Control and Data Acquisition) yazılımları ile haberleşmesini OPC (OLE for Process Control) teknolojisi aracılığı ile gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ikinci bölümde, OPC teknolojisi hakkında bilgiler verilmiştir. Bu doğrultuda, OPC teknolojisine gelinene kadar Windows İşletim Sistemlerinde yazlımlar arasında kullanılan haberleşme teknikleri hakkında bilgi verilmiştir ve OPC teknolojisinin getirdiği yenilikler belirtilmiştir. OPC teknolojisinin tarihi gelişimi hakkında bilgi verilmiştir. OPC teknolojisini meydana getiren OPC Veri Erişim Spesfikasyonu, OPC Alarm ve Olay Spesfikasyonu, OPC Arşivsel Veri erişim Spesfikasyonu, OPC Grup Spesfikasyonu ve OPC Güvenlik Spesfikasyonları hakkında literatür bilgileri verilmiştir. Daha sonra SCADA sistemleri üzerine temel bilgiler sunulmuştur. Bu kapsamda SCADA sistemleri temel birimler (MTU, RTU ve SCADA Bilgisayarları) hakkında bilgiler verilmiştir. En son olarak günümüzde endüstriyel kontrol sistemlerinde OPC teknolojisiyle gerçekleştirilmiş uygulamalardan olan iki uygulamanın içeriği hakkında bilgi verilmiştir. Bu uygulamalardan birincisi olan ÇİN'de Binzhou Chemical Group firması tarafından gerçekleştirilen Proplen Oksit Tesisi, diğeri ise ARJANTİN'de gerçekleştirilen Gaz İletim Tesisi SCADA Uygulamaları hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde, Advantech firmasının DA&C kartları hakkında kısa bilgi verildikten sonra, DA&C OPC Server yazılımının yazılmasında kullanılan Advantech DA&C kartı DLL's kütüphanelerinde bulunan yazılım fonksiyonları hakkında bilgi verilmiştir. Bu bilgilerin ardından OPC Server yazılımında kullanılan Win-Tech firmasının OPC Server DLL's yazılım fonksiyonlarının kullanım açıklamaları verildikten sonra, yazılan DA&C OPC server yazılımında Advantech DA&C kartı DLL's fonksiyonları ile Win-Tech OPC Server DLL's fonksiyonlarının nasıl bir arada kullanıldıklarını gösteren DA&C Kartı OPC Server yazılımının akış diyagramı bu bölümde verilmiştir. Gerçekleştirilen DA&C Kartı OPC Server yazılımın kısa bir tanıtımı yapıldıktan sonra DA&C Kartı OPC Server yazılımı ile WinCC SCADA yazılımının nasıl entegrasyon yapıldığı bölümde yer almıştır. Son olarak deneysel çalışmada kullanılmak üzere WinCC SCADA yazılımı kullanılarak tasarlanan SCADA ekranlarının bir tanıtımı yapılarak bölüm tamamlanmıştır. Dördüncü bölüm, deneysel çalışmaların yapıldığı ve sonuçlarının değerlendirildiği bölümdür. Deneysel çalışmada, kullanılan düzenek üzerinde çeşitli denemeler yapılarak sistem cevapları alınıp irdelenmiştir. Deneysel çalışmada ilk amaç olan, yazılan DA&C OPC Server yazılımının çalışma performansı test edilmiş ve sonra da deney düzeneğinde PID (Proportional Integral and Derivative) kontrol gerçekleştirilerek sistemin cevabı alınmıştır. PID kontrolünde sistemin, farklı referans değerlerinde, değişim gösteren referans değerlerinde ve bozucu etki altında cevabı incelenmiştir. Son bölümde ise tez çalışmasında elde edilen çalışmalar irdelenerek gerekli sonuçlar çıkarılmıştır. In this study of thesis, realizing the communication of Advantech DA&C cards (Data Acquisition and Control Card) with SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) software by OPC (OLE for Process Control) is being aimed. In this direction of aim, at second part general information on OPC technology which include the historical development of OPC technology, the OPC specifications that OPC Data Access Specification, OPC Alarm and Event Specification, OPC Historical Data Access Specification, OPC Batch Specification and OPC Security Specification was given. Then SCADA systems was explained about main concepts which Main Terminal Unit (MTU), Remote Terminal Unit (RTU) and SCADA Computers. At last, some implemented industrial projects by using OPC were introduced. One of them was implemented in Chinese. The project is Proylene Oxide Plant Binzhou and implemented by Binzhou Chemical Group. The second one is SCADA Gas Transmission System in Argentina. At the third part, after the given general short technical information about Advantech DA&C card, programming knowledge about Advantech DA&C Card DLL's and Win-Tech OPC Server DLL's libraries used Advantech DA&C Card OPC Server program were given. Then main flow chart of written DA&C Card OPC Server program was added and At last, using of the written DA&C Card OPC Server program was explained which include the setting of DA&C Card OPC Server and how DA&C Card OPC Server is communicate Siemens WinCC SCADA program was described.
Keywords: bilgisayar bilimi; Bilgisayar Yazılımları; Genel Konular; Veri işleme