Öğretmenlerin farklılaştırılmış öğretim hakkındaki görüşleri : bir olgubilim araştırması - Yılmaz, Öykü (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı, farklılaştırılmış öğretim yaklaşımını uygulayan öğretmenlerin bakış açısıyla açıklamaktır. Araştırma da nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim (fenomonoloji) deseni kullanılmıştır. Katılımcılar seçilirken ölçüt örnekleme ve kartopu örnekleme yapılmıştır. Ölçüt olarak; farklılaştırılmış öğretimi uygulamış olma ve ilkokul kademesin de çalışma belirlenmiştir. Çalışmaya dokuz öğretmen katılmıştır. Katılımcılarla görüşmeler çevrim içi yapılmıştır. Görüşme öncesi katılımcılara; “Öğretmen Kişisel Bilgi Formu”, “Katılımcı Bilgi Formu” ve “Öğretmen İzin Belgesi” gönderilmiştir. Görüşme soruları araştırmacı tarafından hazırlanmış uzman görüşü alınarak 9 sorudan oluşan form kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırmacı katılımcılarla görüşmeden önce iki tane pilot görüşme yapmıştır. Görüşmeler 24.04.2021/ 04.09.2021 tarihleri arasında tamamlanmıştır. Görüşmeler yaklaşık 60-90 dakika arasında sürmüştür. Katılımcılara farklılaştırılmış öğretimin felsefesi, planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi olmak üzere dört bölüm hakkında sorular sorulmuştur. Görüşmeler çevrimiçi ortamda yapıldığı için görüşme sonrasında katılımcıların verdiği cevaplar yazıya geçirilmiştir. Yazılı dokümanlar katılımcılara iletilerek teyit alınmıştır. Analiz sürecinde bilgisayar kullanılarak içerik analizi yapılmıştır. Güvenirlik açısından ikinci bir kodlayıcı da kodlama yapmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin, farklılaştırılmış öğretim yaklaşımını sadece bir araç olarak görmeyip eğitim felsefesi olarak algıladıklarını bu sayede başarıyla uyguladıkları düşünülmüştür. Süreç içerisinde; öğrenci ilgilerinin sınırsız olması, planlamanın fazlaca zaman ve emek istemesi, öğretmenlerin farklılaştırmayla ilgili bilgi eksiliklerinin olması zorluklar olarak belirtilmiştir. Öğretmenler bu zorluklara esnek ve yaratıcı çözümler düşünmüştür.

The purpose of this research, differentiated teaching approach teachers who practice to explain with different perspectives. In the research, a caseology (phenology) pattern from qualitative research methods were used. Criteria sampling and snowball sampling were performed while selecting the participants. As a criterion; It has been determined to have applied differentiated teaching and to work at the primary school level. Nine teachers participated in the study. Interviews with the participants were held online. Before the interview, ‘Teacher Personal Information Form’, ‘Participant Information Form’ and ‘Teacher Permit’ were sent to the participants. Interview questions were taken from expert opinions prepared by the researcher and data was collected using a form consisted of 9 questions. The researcher interviewed the participants before interviewing two pilots. Negotiations were completed between 24.04.2021/ 04.09.2021. The interviews lasted about 60-90 minutes. Participants were asked questions about four sections: philosophy, planning, implementation and evaluation of differentiated teaching. Since the interviews were held online, the answers given by the participants after the interview were written down. Written documents were forwarded to the participants and confirmed. Content analysis was performed using a computer program during the analysis process. In terms of reliability, a second encoder also encoded. As a result of the research, it was thought that teachers did not see the differentiated teaching approach as just a tool, but perceived it as an educational philosophy, thus successfully applied it. In the process; It is stated as difficulties that student interests’ are unlimited, planning requires a lot of time and effort, and teachers lack knowledge about differentiation. Teachers have considered flexible and creative solutions to these challenges.
Teachers’ opınıons about dıfferentiated ınstruction : a phenomenological study
Keywords: Education; Eğitim; farklılaştırılmış öğretim; olgubilim differentiated instruction; Öğrenim ve öğretim; öğretmen görüşleri; Öğretmenler; phenomenology; Study and teaching; teacher opinions; Teachers; Training of; Turkey; Türkiye; Yetiştirme