Jung tipolojisi bağlamında Mehmet Rauf'un romanlarında psikolojik tipler - Ünlü, Aslı (My University, 2024)
Bu çalışmada, Mehmet Rauf’un polisiye konulu eserlerinin dışında kalan Garâm-ı Şebâb, Ferdâ-yı Garâm, Eylül, Serap, Bir Aşkın Tarihi, Menekşe, Genç Kız Kalbi, Karanfil ve Yasemin, Böğürtlen, Son Yıldız, Harabeler, Halas ve Kâbus adlı romanlarındaki şahıslar, Carl Gustav Jung’un tipler nazariyesi bağlamında incelenmiştir. Bu inceleme ile hedeflenen Mehmet Rauf’un romanlarındaki şahısların kişilik özelliklerini tespit etmek, karakterlerin öne çıkan niteliklerini ve psikolojik durumlarını değerlendirmek ve bu sayede karakterlerin Jung tipolojisine göre kişilik tiplerini belirlemektir. Çalışma, giriş, bir ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde öncelikle edebiyat ve psikoloji alanlarının ilişkisi üzerinde durulmuş, bu ilişkiden hareketle bir edebî tür olarak psikolojik roman hakkında değerlendirme yapılmıştır. Bu bölümde “Psikanaliz ve Psikanalitik Çalışmalar” başlığı altında Sigmund Freud ile Alfred Adler’in çalışmalarından söz edilerek görüşlerine yer verilmiş, daha sonra Jung’un psikoloji üzerine yaptığı çalışmalardan bahsedilmiştir. Yine bu bölümde Jung’un tipler nazariyesi üzerinde durularak psikolojik tipler ve bunların genel özellikleri ele alınmış, çalışmanın kuramsal çerçevesi çizilmiştir. Çalışmanın ana bölümünde Mehmet Rauf’un aşk ve kadın temalı romanları incelenmiş, bu romanların kısaca konularına yer verilmiş, romanların şahıs kadrosunu oluşturan aslî ve yardımcı karakterlerin kişilik tipleri belirlenmiştir. Temel olarak dışadönük ve içedönük olmak üzere iki grupta incelenen karakterler dışadönük düşünen tip, dışadönük hisseden tip, dışadönük duyum tipi, dışadönük sezgisel tip, içedönük düşünen tip, içedönük hisseden tip, içedönük duyum tipi ve içedönük sezgisel tip olmak üzere toplam sekiz kategori altında gruplanmıştır. Sonuç bölümünde ele alınan konu genel olarak değerlendirilmiş, incelenen karakterlerin benzer ve zıt yönleri sıralanarak yazarın karakter çiziminde dikkat ettiği noktalar belirtilmiştir. İncelenen roman karakterlerinin hangi kişilik tipi kategorisinde yer aldığı vurgulanmış, yazarın romanlarında yer alan şahısların daha ziyade hangi kişilik tipine has özellikler taşıdığı konusu aydınlatılmıştır.

In this study, the characters in Mehmet Rauf’s novels -except detective, crime novels- named Garâm-ı Şebâb, Ferdâ-yı Garâm, Eylül, Serap, Bir Aşkın Tarihi, Menekşe, Genç Kız Kalbi, Karanfil ve Yasemin, Böğürtlen, Son Yıldız and Harabeler were analyzed in the context of Carl Gustav Jung’s theory of psychological types. With this study it is aimed to identify the personality traits in Mehmet Rauf’s novels, to evaluate prominent qualities and psychological states of the characters and thus to determine the personality types of the characters according to Jung typology. This study consists of an introduction, a main section and a result. In the introduction, firstly, the relationship between the fields of literature and psychology was emphasized and based on this relationship an evaluation was made about the psychological novel as a literary genre. In this section, under the title “Psychoanalysis and Psychoanalytic Studies”, the works and views of Sigmund Freud’s and Alfred Adler’s are mentioned and then talked about Jung’s studies on psychology. Again, in this section, psychological types and their general characteristics are discussed in the context of Jung’s theory of types, and with this way the theoretical framework of this study is drawn. In the second and main part of this study, Mehmet Rauf’s love and women themed novels were examined, brief summaries of these novels were given and personality types of the main and supporting characters that constitutute of the novels were determined. The characters, which are basically examined in two groups as extrovert and introvert, are grouped under a total of eight categories: Extraverted thinking, extraverted feeling, extraverted sensation, extraverted intuition; introverted thinking, introverted feeling, introverted sensation and introverted intuition. In the conclusion section, the matter in the hand is evaluated generally, the similar and opposed aspects of the examined characters are listed and the points that the author pays attention to in character drawing are stated. Personality types of the examined characters were determined, thence it has been clarified the issue of which personality type of the characters in Mehmet Rauf’s novels.
Keywords: Jung psikolojisi; Jung Psychology; Jung Tipolojisi; Jung typology; Jungian psychology; Novel Review; Psikolojik roman; Psychological novel; Roman incelemeleri; Turkish fiction; Türk romanı