Lise 1. sınıflarda coğrafya dersinde iklim ünitesinin kavramsal yeterlilikler ve kavram yanılgıları - Yurtseven, Mehmet Tuncay (My University, 2006)
Bu çalışmanın amacı; Ortaöğretim 9. sınıf coğrafya dersinde kavramların anlama, seçip, işaretleme, örnekleme, eşleştirme ve anlama bakımından öğrencilerce ne derece kazanıldığını saptamak ve kavram yanılgılarını ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Coğrafya öğretim programında yer alan 2005–2006 coğrafya ders kitaplarında geçen “İklim ünitesindeki kavramların anlam bilgisi” amacı davranışlarla tanımlanmış, davranışlarda geçen kavramlar listelenmiştir. Coğrafi kavramların öğrenciler tarafından anlaşılma düzeylerini tespit etmek için pilot çalışma yardımıyla bir test geliştirilmiştir. Hazırlanan bu testte yer alan sorular daha çok açık uçlu ve sondaj sorular biçimindedir. Yapılan bu test Kahramanmaraş ili Elbistan ilçesinde bulunan iki lisenin 9. sınıf öğrencileri arasından rasgele seçilen 83 öğrenciye uygulanmıştır. Araştırma sonunda öğrencilerin araştırılan kavramları yeterli düzeyde anlayamadıkları ve bu kavramlarla ilgili bazı kavram yanılgılarına sahip oldukları tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda müfredat programında yer alan bu kavramların kullanılan öğretim yöntemleriyle öğrencilere öğretiminde başarı sağlanamadığı görüldüğünden bu kavramların öğretimine ilişkin öğretmenlere ve program geliştirme uzmanlarına bazı tavsiyelerde bulunulmuştur

The aim of this study is to determine how much have the concepts in the domain of understanding, choosing, sampling and matching, gained by the students in geography lessons of high schools. The research also aimed to determine the misconceptions of the students. Qualitical research method has been used in this study. In the 2005-2006 period of text books, the aim of “Meaning knowledge of concepts in climate units” has been described by behaviours and they were listed in the text. A test has been developed by a pilot work to provide the understanding degree of concepts by students. In this test, questions are open-ended and expoloration typed. The test has been applied randomly to nineth grade 83 students in two high schools of Elbistan district / Kahramanmaraş province. At the end of the research, it has been determined that the students have problems in understanding the concepts and they have misconceptions. Some proposals were given to teachers and curriculum developers in the last stage of this study about teaching the conceps because of unsuccessful instruction technics in current geography curriculum.
Keywords: Kavramlar_Coğrafya; Lise Öğretimi_Coğrafya; Öğrenim ve Öğretim_Coğrafya