Performansa dayalı ücret sisteminin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerine etkileri ve bir uygulama - Mercan, Semra (My University, 2010)
Günümüzde pek çok firma özellikle satış ve pazarlama odaklı firmalar performansa dayalı ücret sistemini uygulamaktadır. Bu sistemde önceden belirlenmiş olan hedefler vardır. Çalışanların bu belirlenmiş olan hedeflere ulaşmaları ve ne derecede hedeflere ulaştıkları tespit edilerek ücret artışları, primleri ve terfileri belirlenmektedir. Belirlenmiş olan bu hedefler ise çalışanlar üzerinde baskı, stres, yoğun çalışma ve rekabet gibi neticeler doğurmaktadır.Bu tezde temel olarak performansa dayalı ücret sistemi ile çalışanların gösterdikleri örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki incelenmiştir. Performansa dayalı ücret sistemi ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiyi ölçmek için anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada 79 çalışana ait veriler analiz edilmiştir. Analiz neticesinde performansa dayalı ücret sistemi ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ücret ve ücret sistemleri , ikinci bölümde performansa dayalı ücret sistemleri, üçüncü bölümde örgütsel vatandaşlık davranışı literatür araştırması yer almaktadır. Ve dördüncü bölümde araştırmanın yönteminden, hipotezlerinden, örnekleminden bahsedilmiş ve analizleri yapılmıştır. Son alarak yapılan istatistiksel analizler sonucunda elde edilen bulgular ile sonuç yer almaktadır.

Nowadays a lot of companies especially focus on the selling and the marketing use the the Pay-Based Performance System. İn this system there are aims which have been determinated. The premiums and promotions of employee’s are determined with these aims. This aims result with pressure, stress, competition intense working. İn this thesis the relationship between The Pay-Based Performance System and Organizational Citizenship Behavior was analysied. The questionaire method was used for this analysis. İn this research datas which are belong to 79 employees were analysied. As a result, it was stated that there is no relationship between The Pay-Based Performance System and The Organizational Citizenship Behavior. The thesis composed of four parts. İn the first part price and price systems, in the second part The Pay-Based Performance System , in the third part the Organizational Citizenship Behavior literature research were discussed. And in the fourth part method of research, hypothesis sampling were mentioned and analysied. Finally the finding which result of these analysises and the result part were discussed.
Keywords: Örgütsel Vatandaşlık; Performans Yönetimi; Ücret Yönetimi