Matematik İnanç Ölçeği'nin Türkçe'ye Uyarlanmasına Yönelik Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı 1992 yılında Kloosterman ve Stage tarafından lise öğrencilerinin matematiğe ilişkin inançlarını belirlemek üzere geliştirilen ve daha önce birçok araştırmacı tarafından kullanılan "Matematik İnanç Ölçeği"nin Türkçe'ye uyarlamasının sağlanmasıdır. 5'li likert tipinde hazırlanmış ölçeğin 35 maddeden oluşan Türkçe formu, seçkisiz örnekleme yöntemine göre farklı lise türlerinden seçilen toplam 436 öğrenciye uygulanmıştır. Ölçeğin Türkçe formunun geçerlik çalışması dil, yapı ve ölçüt kriterlerine göre; güvenirlik çalışması test-tekrar test ve iç tutarlılık analizlerine göre değerlendirilmiştir. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, ölçeğin toplam varyansın % 55.66'sını açıklayan dört faktörlü bir yapı sergilediği belirlenmiştir. Ölçeğin iç tutarlılık katsayısının (Cronbach Alfa) .88, test-tekrar test güvenirliğinin ise .87 olduğu saptanmıştır.

The aim of the study is to adapt "Mathematics Beliefs Scale" into Turkish. The scale was developed by Kloosterman and Stage in 1992 to determine students' beliefs about mathematics and used by many researchers. The original form of scale consists 35 items with a 5- Likert-type. Turkish version of the scale was applied to 436 students selected by randomly from different kind of high schools. In the validity and reliability analysis of Turkish version, bilingual equivalence, construct and criterion validity; test-retest and internal consistency coefficients analyses were done. Based on factor analysis, four factors were obtained and they explained 55.66% of the total variance together. Cronbach alpha values of the scale were calculated as 0.88; test-re-test values were 0.87.
Adaptation of Mathematics Beliefs Scale To Turkish: Validity and Reliability Studies
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları