Cezayir eyaleti ve babıâli arasındaki siyasi ilişkiler (1792-1830) - Kheirani, Salah (My University, 2021)
Bu dönemin önemi, yalnızca tahmin edildiği üzere üç yüz yılı aşan süresi ile ilgili olmayıp aynı zamanda devlet ve toplum nezdinde Cezayir’in geçmişten günümüze taşımış olduğu siyasi, sosyal ve kültürüel Osmanlı etkisinden kaynaklanmaktadır. Ancak bu dönem, önemine rağmen henüz yeterli miktarda ve yeterli bilimsel nitelikte çalışılmamıştır. Osmanlı döneminde Cezayir tarihinin bilimsel manada yazılabilemesi için Cezayir Eyaleti ve Babıâli Arasındaki Siyasi İlişkiler )1792-1830( konusu seçildi. Böylece seçilen konu ile birinin belirsizliğin ortadan kaldırılması ve bazı gerçekleri ortaya çıkarılabileceği düşünülmüştür. Bu zaman diliminin seçilmesinin nedeni, başlangıç tarihi olan 1792 yılının, Vehran ve el-Mersa el-Kabir şehirlerinin İspanyol işgalinden kurtuluşunun ardından Cezayir Eyaleti’nin topraklarının tamamı üzerinde Osmanlı egemenliğinin tesis edilmiş olduğu tarih olmasıdır. Tezde belirlenmiş olan dönemin bitiş tarihi 1830 yılı olup bu yılın seçilmesinin temel sebebi Cezayir Eyaleti’nin bu tarihte Fransız işgaline maruz kalması ve ardından buradaki Osmanlı döneminin sona ermesidir.

The period of the Ottoman era is considered one of the most important periods in the Algerian history, this importance is not due only to the length of its period of time, which is estimated to three centuries and a half, but also, to political, social and cultural considerations left by that era whose imprint remains stuck until today in Algeria as a state and as a society. However, this era has not yet received sufficient importance in studies and research. So as to engage in the field of scholarly writing in Ottoman history, the topic which is entitled Political relations between Eyalet of Algeria and the Subilme Porte from1792 to 1830 was chosen as one of the topics that need to be demystified to reveal some of its facts. The reason for choosing this period of time is that its first date (1792) is the same date of the liberation of the cities of Oran and The great anchorage from the Spanish occupation, which resulted in achieving the full sovereignty over the entire territory of Eyalet of Algeria. While the second date (1830), is the same date in which the French colonialism took place to the Eyalet of Algeria through which the Ottoman era has ended. This study is composed of an introduction, four chapters and a conclusion.
Keywords: Cezayir Eyaleti- Babıâlı- Siyasi İlişkiler- Osmanlı Dönemi Eyalet of Algeria- Subilme Porte- Political Relations- The Ottoman Period; International relations; Middle East; Orta Doğu; Uluslararası ilişkiler