Kumarin-ester fonksiyonel grupları içeren çinko(ıı) ve indiyum(ııı) metalli ftalosiyanin bileşiklerinin sentezi, karakterizasyonu, fotofiziksel ve fotokimyasal özelliklerinin incelenmesi - Aygün, Meryem (My University, 2015)
KUMARİN-ESTER FONKSİYONEL GRUPLARI İÇEREN ÇİNKO(II) VE İNDİYUM(III) METALLİ FTALOSİYANİN BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU, FOTOFİZİKSEL VE FOTOKİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Kumarin ve türevleri fluoresans ve renk veren önemli bileşiklerdir ve lazer boyalar, fluoresans parlatıcılar, organik non-linear maddeler vs. sentezinde yaygın olarak kullanılırlar. Kumarinler doğada glikozid olarak bulunmaktadır. Doğal kumarinler ilaçlarda, yiyeceklerde ve güzel kokularda kullanılır. Doğal ve sentetik kumarinlerin ayrıca antikoagülant ve antitrombotik olarak çeşitli biyolojik aktiviteleri bilinmektedir. Bazı kumarin türevleri ise anti-HIV ajanları, lipid düşürücü ajanlar ve anti-oksidantlar olarak belirtilmiştir. Ftalosiyaninler, dört iminoizoindolin biriminden oluşan 18ğ elektron delokalizasyonuna sahip makrohalkalı aromatik yapılardır. Bu bileşiklerin, sahip oldukları ilginç elektronik yapıları, kararlılıkları, fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle çok çeşitli teknolojik alanlarda uygulama potansiyelleri bulunmaktadır. Fotodinamik terapi (PDT), kanser tedavisi için alternatif bir yöntemdir. Işığa duyarlı ilacın hastaya verilmesiyle bu ilacın seçici olarak tümörlü dokuda birikmesinden sonra belirli dalga boyundaki lazer ışığı ile uyarılarak tümörün yok edilmesi prensibine dayanır. PDT nin en önemli avantajı; tedaviden sonra etkilenmiş olan bölgelerin normal dokuların yenilenmesiyle iyileşebilmesidir. Bunun dışında hedefe oldukça duyarlı bir yöntemdir. PDT’de fotosensitizer olarak porfirinler, ftalosiyaninler, porfirazin vb bileşikler kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında farklı ester-kumarin grupları içeren çinko ve indiyum ftalosiyanin bileşikleri sentezlenmiş, karakterize edilmiş, fotofiziksel ve fotokimyasal özellikleri incelenmiştir. Fotodinamik kanser tedavisinde fotosensitizer olarak kullanılabilecek potansiyel bileşikler olup olmadıkları incelenmiştir.

SYNTHESIS, CHARACTERIZATION, INVESTIGATION, PHOTOCHEMICAL AND PHOTOPHYSICAL PROPERTIES OF ZINC (II) AND INDIUM (III) PHTHALOCYANINE COMPOUNDS BEARING ESTER-COUMARIN GROUPS Coumarins and its derivatives are one kind of significant organic fluorescent chromophores and widely used to synthesize laser dyes, fluorescent whiteners, organic non-linear optical materials and so on. Coumarins in nature occur as glycosides. Natural coumarins have been used in medicine, foods and as fragrances. The diverse biological activities of natural and synthetic coumarin derivatives as anticoagulants and antithrombotics are well known. Some of the coumarin derivatives are also reported as anti- HIV agents, lipid – lowering agents and antioxidants. Phthalocyanines are aromatic macrocycles having 18ğ electrons delocalization that are made of four iminoisoindoline units. These compounds have application potentials in many technological areas because of their interesting electronic structures, stabilities, physical and chemical properties. Photodynamic theraphy is an alternative method for treatment of cancer. It is based on the principal of giving the light sensitive drug to patient, piling it up at the tumored tissue and exciting this drug with laser light at a specific wavelenght, thus destroying the tumor. Most important advantage of PDT is that the effected normal tissues during the treatment can heal by regenerating afterwards. Apart from that it is a highly target sensitive method. Molecules like Porphyrins, Phthalocyanines, Porphyrazines, etc are used at PDT. In this study, zinc and indium phthalocyanin compounds bearing different ester-coumarins synthesized, characterized and their photophysical and photochemical properties were been studied and invertigated wether they can be used in photodynamic therapy of cancer as a photosynthesizer.
Keywords: Kimya; Kimya, Organik