KARŞILAŞ TIRMALI HUKUK IŞIĞINDA İŞYERİNDE PSİKOLOJİK TACİZİN İŞ VERENİN İŞÇİNİN KİŞİLİĞİNİ KORUMA VE EŞİT DAVRANMA BORCU KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Günümüzde çalış ma hayatından kaynaklanan bir sosyal risk haline gelen iş yerinde psikolojik taciz, son yılların en tartış ılan hukuki kurum- larından biridir ve makalemizin de konusunu oluş turmaktadır. Bu kap- samda öncelikle iş yerinde psikolojik taciz kavramının açıklanması ge- rekmiş tir. Makalemizin temel meselesi ise, iş yerinde psikolojik tacizin iş verenin iş çinin kiş iliğini koruma borcu ve eş it davranma borcu kapsa- mında değerlendirilmesidir. Nitekim, dünyada iş yerinde psikolojik taciz olgusuna iki farklı yaklaş ım çerçevesinde bakılmaktadır: insan onuru ihlali ve eşitliğin ihlali. Bu bağlamda karş ılaş tırmalı hukuktaki uygu- lama ve düzenlemelere yer verildikten sonra iş yerinde psikolojik tacizin Türk Hukukundaki yeri üzerinde durulmuş tur. Karş ılaş tırmalı hukuk kapsamında öğrenilenler, özellikle Ayırımcılıkla Mücadele ve Eş itlik Kanunu Tasarısı Taslağı nın İ çiş leri Bakanlığı tarafından hazırlanıp Baş bakanlığa sunulmuş olması sebebiyle büyük önem taş ımaktadır. Bu Taslak, iş yerinde psikolojik tacize eşitlik ihlali çerçevesinde yaklaş ırken hukuk sistemimize uymayan düzenlemeler öngörmektedir. Makale- mizde, Türk Hukukunda iş yerinde psikolojik taciz olgusuna yaklaş ım bakımından dünyadaki hangi yaklaş ımın daha uygulanabilir olduğu ge- rekçesiyle birlikte açıklanırken iş yerinde psikolojik taciz olgusunun Türk Hukukunda geliş imi dünden bugüne yargı kararları ve mevzuat bakımından incelenmi tir.

Mobbing which has become a social risk arising from working life is one of the most controversial topics in the legal profession in recent years and it is also the subject of this article. In this article, the concept mobbing is initially explained, and it is followed by the main goal, which is the evaluation of mobbing under the employer s obligation of protection of the employee s personality and the employer s obligation of equal treatment. This review of employer s two obligations is in conformity with the two different approaches to mobbing in the world, which are infringement of human dignity and infringement of equality. Within this context, firstly the application and regulations in the comparative law are clarified and secondly the position of mobbing is explained under Turkish law. The experiences in the comparative law hold a great importance for the Turkish law, especially upon the preparation of the Bill Draft on the Struggle against Discrimination and the Equality by the Ministry of Internal Affairs and submission to the Prime Ministry. While this Bill Draft carries the traces of the infringement of equality approach to mobbing, it includes regulations, which are not proper to our law system. What is examined in this article is that for the concept of mobbing, which approach in the world is applicable for the Turkish law, and the progress of the term of mobbing is scrutinized from past to today in the light of judgments and the regulations.
(EVALUATION OF MOBBING UNDER THE EMPLOYER S OBLIGATION OF PROTECTION OF THE EMPLOYEE S PERSONALITY AND THE EMPLOYER S OBLIGATION OF EQUAL TREATMENT IN THE LIGHT OF THE COMPARATIVE LAW)
Keywords: Hukuk