Sansasyonel haberciliğin spor gazetelerinin tirajları üzerine etkisi - Alayoğlu, Emre (My University, 2019)
Spor ve medya, birlikte büyüyen, aynı zamanda birbirini besleyen, toplumun vazgeçilmez unsuru haline gelmiş iki kavramdır. Bu çalışmada, sporun, sıradan bir aktiviteden, dünyanın en önemli endüstrilerinden biri haline geliş süreci, spor endüstrisini oluşturan faktörlerin araştırılmasıyla incelenmiştir. Aynı şekilde, basın tarihi de incelenerek, haberciliğin ilk günlerinden günümüze basının geçtiği evreler, haber dilinin ve habercilik anlayışının değişmesi, basının gün geçtikçe profesyonelleşmesi ve medya endüstrisinin oluşum süreci analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu iki sektörün birleşmesinin, sporda ve medyada ne gibi etkiler yarattığı rakamsal verilerle ifade edilmiştir.Uygulama kısmında, spor gazetelerinin haber başlıkları ve tirajları incelenerek, sansasyonel haberlerin, spor gazetelerinin tirajlarında nasıl bir etkiye sahip olduğu araştırılmıştır. Bu araştırma kapsamında, farklı konu başlıkları seçilerek, tirajları etkileyen faktörler ortaya koyulmaya çalışılmış, internet kullanımının yaygınlaşması ve sosyal medyanın etkisinin, geleneksel gazeteciliği nasıl etkilediğine dair, anlamlı veriler ortaya çıkmıştır. Türkiye gibi, sporun tamamen futbol odaklı yaşandığı bir ülkede, spor gazetelerinin futbol haberlerini verirken, okurun ilgisini çekmek için kullanılan sansasyonel haberlerin, okur üzerinde nasıl bir etkisi olduğu rakamsal olarak ortaya koyulmuştur. Yapılan analizler neticesinde, spor gazetelerinin, okurun ilgisini çekmek için yapmış olduğu sansasyonel haberlerin sınırlı bir etkiye sahip olduğu ortaya konularak, bu durumu oluşturan faktörler açıklanmış, özellikle İDDAA ekinin verilmesinin, spor gazetelerinde radikal değişikliklere yol açtığı ifade edilmiştir.

Sports and media are two concepts growing hand in hand and feeding each other that have become essential components of society. In this study, the process of sports’ transition from being an ordinary activity to growing into one of the most significant industries of the world has been examined by a research of the factors that constitute the sports industry. Likewise, by also examining the history of media, analysis of the stages journalism has gone through from its inception to our day, the change of journalism language and consciousness, the professionalism of media day by day and the process of the media industry’s formation has been attempted. What sorts of effects the merging of these two sectors have had in sports and media has also been pointed out by numeric figures. In practice section, by analyzing the headlines and circulation of sporting papers, what sorts of effects the sensational news has had upon the circulation of sporting papers has been researched. In the scope of this research, selecting different topics, the factors effecting the circulation have been attempted to be revealed. Therefore, significant data has developed as to what extent traditional journalism has been affected by the extensive usage of internet and the effects of social media. In a country like Turkey, where the sports is totally football-oriented, to what extent sensational news used for drawing the attentions of readers while reporting about football affects the reader has been put forward via figures. As a result of the analysis done, revealing the fact that sensational news made by sporting papers to draw reader attention has had limitted effects, factors causing this phenomenon has been clarified. It is particularly expressed that İDDAA newspaper supplement (bet appendix) has caused radical changes in sporting papers.
Keywords: Circulation; Media Economy; Medya Ekonomisi; Sansasyonel Haber; Sensational News; Spor Endüstrisi; Sport Industry; Tiraj