Yükselen Ekonomilerde Makro Ekonomik Dengesizliklerin Etkileşimi: Türk Cumhuriyetleri Örneği - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Çalışmada yükselen ekonomilerde gözlenen makro ekonomik dengesizliklerve bunların karşılıklı etkileşimleri Türk Cumhuriyetleriörneği üzerinden analiz edilmektedir. Türk Cumhuriyetleri önemliekonomik potansiyelleri nedeniyle yükselen ekonomiler arasındaözel bir yere sahiptir. Çalışmada Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan,Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Türkiye’ye ait 2000-2014dönemini kapsayan yıllık veriler kullanılmıştır. Analiz yöntemi olarakpanel VAR modelleri ve panel nedensellik testleri uygulanmıştır.Elde edilen bulgular, bu ekonomilerde cari işlemler hesabı tutarsızlıklarındanileri gelen şokların etkileşimli olarak ciddi bir durgunluğutetikleme olasılığının çok yüksek olduğunu göstermektedir. Carihesap şoklarının kur sapmalarını da önemli ölçüde etkileyebileceğigözlenmiştir. Çıktı açığı ve kur sapmalarının cari hesap tutarsızlıklarıve birbirleri üzerinde ciddi etkileri olduğuna dair güçlü bulgularaulaşılamamıştır.

This study aims at analyzing macroeconomic imbalances and their interactions observed in emerging economies with a focus on the Turkic Republics. These countries have a special place in emerging economies because of their significant economic potentials. We used annual data covering the period of 2000-2014 of Azerbaijan, Kazakhstan, Kyrgyz Rebuplic, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan and Turkey. Panel VAR model and panel causality tests are applied as the method of analysis. The findings suggest that shocks arising from current account inconsistencies are highly likely to trigger a severe recession. It was also observed that current account shocks can significantly affect exchange rate misalignments as well. There is no strong evidence, however, that output gap and exchange rate misalignments have any serious effects both on each other and current account discrepancies.
Interaction of Macroconomic Imbalances in Emerging Economies: The Case of Turkish Republics