Gösteri toplumunda geleneksel törenlerin dönüşümü : doğum, düğün ve cenaze törenleri üzerine bir inceleme - Sarıkaya, Sevgi (My University, 2019)
Geleneksel törenler, toplumların kendilerine özgün olan yanlarını oluşturabildikleri, koruyabildikleri ve gelecek nesillere bu özgünlüğü aktarabildikleri önemli olgulardır. Ama modern çağda bu özgün niteliğe sahip törenler gösteriye yönelik bir dönüşüm yaşamaktadır. Üretim, tüketim, bireyselleşme, geleneklerin rasyonelleşmesi ve bunların sonucunda meydana gelen başka dönüşümler, geleneksel törenleri de dönüştürmektedir. Geleneksel törenlerin içerisinde yer alan geçiş ritüellerinden doğum, düğün ve cenaze törenleri de geleneksel özelliklerini kaybederek modern süreçte gösteri eğilimli bir dönüşüm yaşamaktadır. Bu dönüşümün oluşturulmasında ve devamlılığının korunmasında hem geleneksel hem de yeni medyanın önemli etkileri olmaktadır.

Traditional ceremonies are important in that they establish and protect societies' qualities that are unique, and that they can pass on this uniqueness to generations to come. However in the modern era, these unique ceremonies transform into being merely demonstrations. Other transformations that come about as a result of production, consumption, individualisation, the rationalisation of traditions, also play a role in transforming traditional ceremonies. Rituals within traditional ceremonies such as birth, marriage and funeral processions, eventually lose their traditional qualities, and transform into being just demonstrations in the modern era.Traditional and new age media play an important role in the establishment and the continuity of these new transformations.
Keywords: Birth; Cenaze Demonstration Society; Doğum; Dönüşüm; Düğün; Funeral; Geçiş Ritüelleri; Geleneksel Törenler; Gösteri Toplumu; Media; Medya; Rites and ceremonies; Törenler ve seremoniler; Traditional Ceremonies; Transformation; Wedding