Sıvı gıda çevirme kapaklı aseptik ambalajının koli içinde deformasyonunu önleyen straforu yerleştirme otomasyonu tasarımı ve imalatı - Talan, Ali Ekber (My University, 2009)
SIVI GIDA ÇEVİRME KAPAKLI ASEPTİK AMBALAJININ KOLİ İÇİNDE DEFORMASYONUNU ÖNLEYEN STRAFORU YERLEŞTİRME OTOMASYONU TASARIMI VE İMALATI Sıvı gıda üreticisi firmaların tüketicinin taleplerini dikkate alarak ambalajlamada yaptığı düzenlemelerden biri kapaklı aseptik ambalaj olmuştur. Kapak tasarımının ergonomik olarak değişimi sebebiyle bir başka sorunla karşılaşılmıştır. Bu sorunun kaynağı ise ambalaj paketlerinin koliler içinde ve paletler üzerine üst üste istiflenme gereklilikleri ve daha fazla ürün nakliyatını sağlamak gibi sebeplerle koli içindeki paketlerin kapak üzerinden aşırı yüklenmeye maruz bırakılmalarıyla aseptik ambalaj paketlerinde ezilmeler, yırtılmalar ve diğer deformasyonlar oluşmaktadır. Bu deformasyonları gidermek için koli içindeki paketlerin üzerine kapak boyu kalınlığında strafordan oluşan bir tabaka eklenmiş ve yüklenmeyi tüm paketlere yayarak oluşan deformasyonu gidermiştir. Strafor tabakasının eklenmesinin bir otomasyon sistemiyle yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada problemi çözecek uygun bir makine otomasyonu tasarımı ve imalatı yapılarak bir üretici firmada uygulanmıştır. Uygulama firmasından alınan geri dönüş bilgilerine göre otomasyon sistemi birlikte çalıştığı diğer sistemlerle tam uyumlu çalıştığı ve işletmeye ürün nakliyatındaki artışa sebep olduğu görülmüştür. Birinci bölümde, genel açıklamalar yapılmıştır. İkinci bölümde, aseptik ambalajlama teknolojisi ve nakliyatta oluşan deformasyon sebepleri ve çözüm yöntemi açıklanmıştır. Üçüncü bölümde, mühendislik tasarımı yaklaşımı anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, strafor ekleme otomasyon sisteminin tasarımı ve sistemi oluşturan alt sistemlerin tasarımları açıklanmıştır. Beşinci bölümde, sonuç ve değerlendirmeler yapılmıştır.

AUTOMATION DESIGN AND MANUFACTURING OF STYROFOAM PLACEMENT WHICH PREVENTS THE SCREW CAPED-ASEPTIC PACKAGED BEVERAGES FROM THE DEFORMATION IN THE PACKAGE Screw caped aseptic package is one of the crucial steps, which was regulated by the liquid and food manufacturer in packing industry, considering demands of consumers. However, an issue was occurred, because of changing ergonomics of the lid design. The source of this issue is the storing form of the packages. Because, these products are usually stored on top of each other in a big container on a pallet. On the other hand, this wrong transporting technique would cause considerable damages of the packages, such as, squeezing and tearing around the screw caps. To prevent this kind of deformations on the package, a Styrofoam layer, which was in the same thickness with the lid, was added around the lids of the packages. By this way, distribution of this overload throughout the packages was achieved. An automation system is necessary for the insertion of this Styrofoam layer. So after an optimal automation machine was designed and manufactured, it was put in practice in a firm to solve this question. From the feedback taken from the firm, we know that the automation system is running in a full coordination with the other operating systems, and it has been seen that the carriage has increased to a high level. In the first part, some essential information about the packaging and the packing industry was described. In the second part, aseptic packaging technology, deformation causes on the packages, which have been occurring during transportation and finally, solution techniques of all this unacceptable conditions were described. In the third part, engineering design approach is described. In the fourth part, the design of the Styrofoam automation system and subassemblies of the design was described. In the final part, we discussed and evaluated the results of all process.
Keywords: Otomasyonu Tasarımı; Strafor