Etkileşim ünitesi ile sunulan bireyselleştirilmiş matematik öğretim materyalinin başarıya etkisi - Küpcü, Ali Rıza (My University, 2003)
Günümüzde, ilköğretim çağı öğrencilerinin genelinde oluşan matematik kaygısı, öğretimdeki başarı düşüklüğü ve matematiğin aşılamaz bir duvar olduğu düşüncesi; öğretim yöntem ve tekniklerin yapılandırılma çalışmalarını gerekli kılmaktadır. Soyut işlemler dönemine henüz geçme aşamasındaki ilköğretim ikinci kademe öğrencilerine, genelde soyut olan matematiğin öğretimi yapılırken, daha fazla duyuya hitap eden, gerçek hayatla ilişki kuran, bireysel faklılıkları ve ihtiyaçları göz önüne alan, öğrenme hızlarına saygı duyan yöntem ve tekniklerle öğretim yapılmalıdır. Çalışmanın amacı, ilköğretim okulları matematik derslerinde etkileşim ünitesiyle sunulan bireyselleştirilmiş matematik öğretim materyalinin ve geleneksel öğretim metodunun kullanımlarının, ilgili hedef-davranışları kazandırmada fark oluşturup oluşturmadığını araştırmaktır. Araştırma, ön-test son-test kontrol gruplu deneme modelindedir. Araştırmanın deneklerini , 2002-2003 öğretim yılında İstanbul Beykoz Mehmet Emin Pulatkonak İlköğretim Okulu'nda 6. sınıfa devam eden ve Ölçüler Ünitesi önkoşul becerilerini yerine getiren 40 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında; deneklerin seçimi için Önkoşul Becerileri Ölçü Aracı, ön-test ve son-test olarak kullanılmak üzere Matematik Başarı Testi, kişisel bilgilere ulaşmak için Bilgi Formu Anket Soruları araştırmacı tarafından oluşturulmuş ve güvenilirlikleri test edilmiş, ayrıca Matematik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Deney grubuna araştırmacı tarafından hazırlanan ve uygulanan Etkileşim Ünitesiyle Sunulan Bireyselleştirilmiş Matematik Öğretim Materyali ile; kontrol grubuna kendi öğretmenleri tarafından geleneksel metotla öğretim yapılmıştır. Araştırma verilerinin SPSS 10.00 paket kullanılarak analizleri yapılmış ve yorumlanmıştır. Araştırma bulguları, Etkileşim Ünitesiyle Sunulan Bireyselleştirilmiş Matematik Öğretim Materyali'nin kullanıldığı öğretimde ; Öğrenci matematik başarılarının pozitif yönde etkilendiğini Geleneksel öğretim metoduna göre başarının daha olumlu yönde olduğunu Öğrenci başarılarının gelir seviyelerine göre farklılaştığını Hedef ölçü aracı ile yapılan değerlendirmelerin başarıyı olumlu etkilediğini göstermiştir. ÖNSÖZ İlköğretim öğrencilerinin soyut ve ardışıklık özelliği gösteren matematik dersinin öğretiminde, öğrencinin gelişim özellikleri, bireysel farklılıkları, öğrenme hızları dikkate alınmalı ve somutlaştırıcı, daha fazla duyuya hitap eden, bireye özel etkinliklere yer verilmelidir. Bu çalışmada öğretimin bu özellikleri dikkate alınarak hazırlanan Etkileşim Ünitesiyle Sunula Bireyselleştirilmiş Matematik Öğretim Materyalinin başarıya etkisi araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda; çalışmanın birinci bölümünde araştırmanın amaç ve önemine, sayıltı ve sınırlılıklarına yer verilmiş, problem ve alt problemler açıklanmıştır. İkinci bölüm araştırma ile ilgili literatür bilgilerine ve konu ile ilgili yapılmış çalışmalara ayrılmış; üçüncü bölümde deneklerin seçimi, veri toplama araçları, öğretim materyalleri, öğretim süreci hakkında bilgi verilmiş ve araştırmanın modeli açıklanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara dördüncü bölümde yer verilmiş ve bulgularla ilgili yorumlar yapılmıştır. Son bölümde ise elde edilen bulgulara dayanılarak çıkarılan sonuçlar ve öneriler yer almaktadır. Araştırmanın her aşamasında bilgi ve tecrübesiyle yol gösteren; gece veya hafta sonu demeksizin değerli zamanlarını ayırarak beni yönlendiren saygıdeğer hocam, danışmanım sayın Yrd. Doç. Dr. Ahmet Şükrü ÖZDEMİR'e; tez jüri üyeliğini kabul ederek değerli görüşlerini paylaşan sayın Prof. Dr. Ayla GÜRDAL'a ve sayın Yrd. Doç. Dr. Sare ŞENGÜL'e teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca araştırmanın uygulama aşamasında okul imkanlarını kullanmama olanak tanıyan Beykoz Mehmet Emin Pulatkonak İlköğretim Okulu müdürü sayın Beycan Kal'a ve sevgili canım öğrencilerime teşekkür ederim. Son olarak her anımda, uzak olsalar da manevi desteklerini esirgemeyen aileme şükranlarımı sunarım. In our time, the Mathematics anxiety most of the primary school students have, the success lowness in teaching and the thought of Mathematics as an unpassable wall entails reconstruction studies of teaching methods and techniques. When teaching Mathematics, which is generally

, to the secondary school students who are just starting to deal with abstract operations, methods and techniques addressing to more senses, creating relations with real life, taking the individual differences and needs into consideration should be used. The aim of this study is to search if using individualized Mathematics teaching material presented with interaction unit in Mathematics lessons in primary schools and traditional teaching method creates differences in acquiring related target-behaviour. The forty, sixth grade students going to Istanbul Beykoz Mehmet Emin Pulatkonak Primary School in 2002-2003 and who fulfil the pre-condition abilities of 'Measures Units' form the subjects of the study. In collecting data, to choose the subjects 'Pre-condition Ability Measurement', 'Mathematics Success Test' to be used as a pre-test and a post-test, to reach personal information 'a questionnaire' have been prepared by theresearcher and their reliabilities have been tested and also 'Mathematics Manner Scale' has been used. To the experimental group, 'Individualized Mathematics Teaching Material Presented with Interaction Unit' created has been applied by theresearcher and to the control group, traditional method has been applied bytheir own teachers. The data of the study have been analysed and interpreted by using SPSS 10.00. The findings of the study have shown that in teaching in which Individualized Mathematics Teaching Material Presented with Interaction Unit is used; Students' mathematics success has been affected in a positive way, The sucess is higher when compared to the traditional teaching method, According to income levels, students success becomes different, Evaluations that are done by target measurements influence the success positively.
Keywords: Eğitim; Eğitim, Matematik; İlk öğretim; İlkokul konuları; Matematik