İlköğretim ikinci kademe öğrencilerinin “bilim” ve “bilimsel süreç” kavramlarına ilişkin algıları - Muşlu, Gülfem (My University, 2004)
Yapılan nitel araştırmayla ilköğretimin ikinci kademe öğrencilerinin bilim ve bilimsel süreç kavramlarından ne anladıkları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma yapılan devlet okulunun ikinci kademesinden öğrenciler seçilmiş ve öğrencilerden Bilim nedir? ölçeği,Bilimsel süreçler ölçeği,yazdırılan hikayeler ve çizdirilen resimlerden oluşan öğrenci ürünleri yardımıyla veriler toplanmıştır. Araştırmaya Bağcılar Zeynep Bedia Kılıçlıoğlu İlköğretim Okulunda okuyan 8. Sınıf öğrencileri katılmıştır. Rasgele olarak seçilen 26 öğrenciye Bilim nedir? ölçeği uygulanmış daha sonra değerlendirmeye tabii tutulmuştur. Öğrencilerin görüşleri doğrultusunda savlar oluşturulmuştur. Savlar oluşturulurken nitel araştırma veri analizi yöntemleri kullanılmıştır. Savları oluşturabilmek için verilerden çıkarılan kavramlara göre kodlar belirlenmiştir. Öğrencilerin en fazla sıklıkla belirtikleri kavramlar belirlenerek kodlanmıştır. Oluşturulan kodlar daha sonra uygun kategorilere ayrılarak gruplandırılmıştır. Yapılan gruplardan da savlar elde edilmiştir. Savlar oluşturulurken değerlendirme aşamasında uzman görüşü alınmıştır. Araştırmanın sonucunda araştırmaya katılan öğrencilerin çağdaş bilim anlayışı ile geleneksel bilim anlayışı arasında geçiş teşkil ettikleri ve çağdaş bilim anlayışına daha yakın oldukları bulunmuştur. Araştırmaya katılan öğrencilerin bilim adamı imgeleri, kalıplaşmış bilim adamı imgesiyle örtüşmektedir. Bilimsel süreç basamakları olarak öğrenciler en fazla oranda 3 basamak üzerinde durmuşlar ve bu basamaklar gerçekleştirildikten sonra elde edilen verilerin nasıl kullanılacağı konusunda fikirler beyan etmişlerdir. Araştırmaya katılan öğrenciler fen - teknoloji - toplum ilişkisini kurmuşlar ve bunların birbirleriyle nasıl ilişkili olduğunu açıklamışlardır.

By means of the qualitative resarch, it was expected to figure out whatprimary school second level students understand about the cocepts of'science and scientific process. Students have been chosen among the second level the state school inwhich the research is being held in direction of this goal,and applied What is Science? Scale, Scientific Progress Skill Scale, written story and drowned pictures. Eight class students at Bağcılar Zeynep Bedia Kılıclıoğlu Primary School participated in the research. What is science? scale was applied 26 student who were nevaluated randomly. Thesis were made up in direction of the students ideas. Qualitative research data analysis methods were used while the thesis was preapared. For being able to form this thesis, codes were identified according to concepts found out among the data. The most frequently stated concepts were identified and coded. These codes were later divided into suitable categories and were grouped,and thesis was formed. In this process, in the evaluation stage, experts have been kept in contact with. When the research was completed, it was found that, students who participated in the research were bridges between contemporary and traditional science understandings and were closer to comtemporary sciece understanding .Students 'scientist' perception in their minds are not different from stereotyped scientist perception. As scientific process steps, students were mostly interestad in 3 steps and stated their ideas on how to use the acquired data after these steps were completed.Students taught over relationships between scince, technology, and society and explained how these three are related.
Keywords: Bilim; Eğitim; Eğitim, Fen Bilgisi; İlk öğretim; İlkokul konuları; sağlık; teknoloji