Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun romanlarında sanat ve mitoloji - Özcan, İhsan (My University, 2002)
Çalışmamızda, Türk Edebiyatının en verimli yazarlarından olan Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun romanlarında sanat ve mitoloji konusunu inceledik. Yazarın dokuz romanı bulunuyor. Bu romanları yayın tarihlerine göre inceledik. Romanların sırası şu şekildedir: Kiralık Konak, Nur Baba, Hüküm Gecesi, Sodom ve Gomore, Yaban, Ankara, Bir Sürgün, Panorama, Hep O Şarkı. Çalışmamızda Giriş ve Sonuç kısımları dışında, romanların sayısına paralel olarak dokuz bölüm bulunuyor. Romanlarla ilgili bölümler kendi içinde üç kısma ayrılıyor. Sadece son roman olan Hep O Şarkı, iki kısımdan oluşuyor. Her bir bölümde farklı bir romanı inceledik. Bütün romanlar için yapılan inceleme aynı olduğundan, bütün bölümler aynı düzende bulunuyor. Romanlarla ilgili bölümlerin kendi içinde üç kısma ayıldığını söylemiştik. Birinci kısımda romanda geçen edebi kavramları, ikinci kısımda romanda yer alan sanatla ilgili kavramları, üçüncü kısımda da mitolojik kavramları inceledik. Bu şablon bütün bölümler için geçerlidir. Sadece dokuzuncu bölümde, mitolojik kavramların incelendiği kısım yoktur. Çünkü Hep O Şarkı romanında mitolojik kavram tespit edemedik. Dokuz ayrı ana başlığı oluşturan toplam yirmi altı alt başlıkta aynı inceleme düzenini uyguladık. Bütün alt başlıklarda, tespit ettiğimiz unsurların alıntısı ardından alıntıyla ilgili bilgi ve en sonda da alıntı ve bilgiyle ilgili yorumlar bulunmaktadır. Netice itibariyle bu çalışmayı, yazarın kültür kaynaklarını anlama gayreti olarak değerlendirmek mümkündür. In our study,we examined on art and mythology in novels of Yakup Kadri KARAOSMANOĞLU who is one of the most prolific authors of Turkish Literature. Yakup Kadri had written nine novels and we examined them as their issue dates. Chronology of the novels: Kiralık Konak, Nur Baba, Hüküm Gecesi, Sodome ve Gomore, Yaban, Ankara, Bir Sürgün, Panaroma, Hep O Şarkı. Our study, parallel with the number of novels, consists of nine chapters excepts for beginning and final part. Each chapter is focused on one novel and has three parts. Only the last novel Hep O Şarkı's chapter has two parts. Due to the same way of study we used for all the novels, all the chapters are on the same order. We said every chapter had three parts. We have examined literature terms in novel in part one, terms of art in novel in part two, mythological terms in part three. This order used for all the chapters. But only nineth chapter doesn't contain part of mythological terms because we couldn't find any mythological term in novel Hep O Şarkı. Nine titles containing twentysix subtitles we used the same examining order. In all the subtitles the sources of the terms we detected and information about source and comments on information and source, is available. Eventually we can define this study trying of comprehension of author's cultural resources.
Keywords: Birden fazla edebiyattan edebi metin koleksiyonları; Edebiyat; Retorik; Roman ve hikaye koleksiyonları; Türk Edebiyatı