Resmi ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin internet etiğine ilişkin algılarının incelenmesi - Torun, Önder (My University, 2008)
Bu araştırma, resmî ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin internet etiği tutumlarının ve bu tutumlara etki eden faktörlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında ortaöğretim düzeyi için ‘İnternet Etiği Tutum Ölçeği’ de geliştirilmiştir. Araştırma 2006-2007 eğitim-öğretim yılında 16 farklı devlet lisesinde yaşları 15-19 arasında değişen toplam 1587 öğrenci üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonunda resmî ortaöğretim kurumu öğrencilerinin internet etiği tutumlarının 1) cinsiyet değişkenine göre cinsel içerik, ödev aşırma, bilgisayar korsanlığı ve rahatsız etme, telif hakları, internet bağımlılığı, şiddet içeren oyunlar, sanal dürüstlük alt boyutlarında ve genel toplamda, 2) okul türü değişkenine göre cinsel içerik, ödev aşırma, bilgisayar korsanlığı ve rahatsız etme, telif hakları, internet bağımlılığı, şiddet içeren oyunlar, sanal dürüstlük alt boyutlarında ve genel toplamda 3) yaş değişkenine göre cinsel içerik, bilgisayar korsanlığı ve rahatsız etme, telif hakları, internet bağımlılığı, şiddet içeren oyunlar alt boyutlarında, 4) internet bağlantı yeri değişkenine göre cinsel içerik, ödev aşırma, bilgisayar korsanlığı ve rahatsız etme, telif hakları, internet bağımlılığı, şiddet içeren oyunlar, sanal dürüstlük alt boyutlarında ve genel toplamda 5) internete bağlı kalma süresi değişkenine göre cinsel içerik, ödev aşırma, bilgisayar korsanlığı ve rahatsız etme, telif hakları, internet bağımlılığı, şiddet içeren oyunlar, sanal dürüstlük alt boyutlarında ve genel toplamda 6) annenin algılanan eğitim düzeyi değişkenine göre cinsel içerik, ödev aşırma, bilgisayar korsanlığı ve rahatsız etme, telif hakları, internet bağımlılığı, şiddet içeren oyunlar, sanal dürüstlük alt boyutlarında ve genel toplamda 7) babanın algılanan eğitim düzeyi değişkenine göre cinsel içerik, bilgisayar korsanlığı ve rahatsız etme, telif hakları, internet bağımlılığı, şiddet içeren oyunlar alt boyutlarında, 8) gelir seviyesi değişkenine göre tüm alt boyutlarda ve genel toplamda istatiksel açıdan anlamlı şekilde farklılaştığı saptanmıştır.

This study was carried out in Turkish public high schools with 1587 students of different grades as respondents. The first aim of the study was to develop a scale to measure internet ethics attitudes of high school students. A factor analysis of the related items revealed that the factors could be divided under seven headings; pornography, intellectual property, plagiarism, hacking, playing violent games, internet addiction and cyber honesty. The second aim of the study was to find out whether there are any significant differences in attitudes of high school students with respect to different variables such as gender, school type, time spent on internet etc. The survey model was used in this study. The 5 points (LIKERT) type questionnarie form, consisting of 49 items, were used and the results are presented in the form of tables. Independent t test, ANOVA, Kruskal Wallis H test and Man Whitney U test were applied to the data. “SPSS for Windows ver:15.0” (Statistical Package for the Social Sciences) was used to analyze the data, the significants were examined at an .05 level and the other significancy levels were also defined and presented in appropriate tables. As a result of this study the followings were found: 1)Female students act more ethically than male students on internet. 2)There is a significant difference in public high school students’ attitudes on internet ethics with respect to school type. 3)There is a significant difference in public high school students’ attitudes on internet ethics with respect to age. 4)There is a significant difference in public high school students’ attitudes on internet ethics with respect to monthly income. 5)There is a significant difference in public high school students’ attitudes on internet ethics with respect to time spent on internet. 6)There is a significant difference in public high school students’ attitudes on internet ethics with respect to mother’s education level. 7)There is a significant difference in public high school students’ attitudes on internet ethics with respect to father’s education level
Keywords: Eğitim; İnternet; İnternet Etiği; Telif Hakları