İlköğretim okullarındaki öğretmenlerin deprem öncesi ve deprem sonrası öğrenme ve öğretme başarıları ile deprem sonrası oluşabilecek değişiklikler - Yıldız, Muzaffer (My University, 2000)
Doğal afetler insan yaşamının zaman zaman ayrılmaz bir parçası haline gelmekte ve insanın doğal yaşamını alt üst etmektedirler. Beklenmedik zamanlarda gelen bu afetler; binlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına, evsiz, okulsuz, yersiz ve yurtsuz kalmasına neden olmakta, anne- babalar yavrularını, çocuklar anne- baba ve kardeşlerini kaybetmektedirler. Öğretmenlerin bir kısmı hayatını, bir kısmı aile fertlerini, yakınlarını ile tüm mal varlıklarını kaybetmektedirler. Okullar yıkılmakta veya hasar görmekte, eğitim zaman zaman çadırlarda, prefabriklerde devam etmek zorunda kalmaktadır. Böyle bir afet sonrası öğretmenler, öğrenciler, veliler, bulunulan toplumsal çevre; ekonomik yönden sıkıntılarla karşı karşıya kalmakta, bireysel ve toplumsal yönden psikolojik buhranlar yaşamakta, fizyolojik rahatsızlıklara uğramaktadırlar. Tabi ki tüm bu olumsuz şartlar bir yandan eğitimin başarısını, öte yandan da öğretmenlerin öğrenme ve öğretme başarılarını etkilemektedir. Öğretmenlerin öğrenme ve öğretme başarılarını etkileyen bu etkenlerin nedenleri tesbit edilir ve alınacak önlemler belirlenebilirse okuldaki başarı artacak, öğretmenlerin daha etkin bir eğitim ve öğretim yapması sağlanacaktır. Bu araştırmada; İlköğretim okullarındaki I. ve II. kademe öğretmenlerinin görüşlerine göre, öğretmenlerin deprem öncesi ve deprem sonrası öğrenme - öğretme başarıları değerlendirilerek deprem sonrası oluşabilecek değişikler belirlenecektir. Bu nedenle araştırmanın yürütülmesinde tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Yayınlardır. Bu bölüm iki ana bölümde incelenmiştir: Bu ana bölümler, Öğretmenlerin Öğrenme ve Öğretme Başarıları ve Doğal Afetler, İnsan ve Eğitimdır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde: Öğretmen denekler ile ilgili bulgular incelenmiştir. Bu bulgulardan elde edilen bilgiler beşinci bölümde Tartışma bölümü adı altında yorumlanmıştır. Sonuçlar altıncı bölümü ve son bölüm olan Öneriler de yedinci bölümü oluşturmaktadır. Araştırmanın bazı önemli sonuçları şunlardır: Bölgede depremi yaşayan öğretmenler büyük çoğunluğu oluşturmaktadır. Öğretmenlerin evsizlik, prefabrikte yaşama ve ulaşım zorlukları öğrenim etkinliklerini olumsuz yönde etkilemiştir. Depremle ilgili güncel haberler ve bunların olumsuzlukları öğretmenlerin öğrenim etkinliklerini olumsuz yönde etkilemiştir. Deprem sonrası; objektif değerlendirmeler yapabilme konuyla ilgili yeterince açıklama yapabilme ve öğrencileri soru sormaya teşvik edebilmede erkek öğretmenler bayan öğretmenlere göre daha yeterlidirler. 20 Yıl ve daha üzeri kıdeme sahip öğretmenler diğer öğretmenlere göre deprem sonrası; konuya öğrencinin ilgisini çekebilmede, soru sorma yeterliliği ve başarısında, öğrencilerin korku ve heyecanlarını giderici çalışmalar yapabilmede, öğrencilerin bireysel sorunlarına eğilmede daha başarılı olmuşlardır. II. Kademede görev yapan öğretmenler diğer öğretmenlere göre deprem sonrası; konuya öğrencinin ilgisini çekebilmede, objektif değerlendirmeler yapabilmede, istenmeyen davranışları kontrol altına alabilmede daha başarılı olmuşlardır. Depremde kaybettikleri kişileri olan öğretmenler olmayan öğretmenlere göre deprem sonrası; yaşamlarını daha anlamsız bulmuşlardır. Depremde kaybettikleri kişileri olmayan öğretmenler olan öğretmenlere göre deprem sonrası; daha istekli ve dinamik olmuşlardır. Evsizlik, prefabrikte yaşama, ulaşım zorlukları öğrenim etkinliklerimizi olumsuz yönde etkilemiyor diyen öğretmenler diğer öğretmenlere göre deprem sonrası; öğrencilere öğrendiklerini gösterme fırsatı vermede, öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirmelerine yardımcı olmada kendilerini daha yeterli bulmuşlardır. Evsizlik, prefabrikte yaşama, ulaşım zorlukları öğrenim etkinliklerimizi olumsuz yönde çok fazla etkiliyor diyen öğretmenlerin diğer öğretmenlere göre; depremle ilgili güncel haberler ve bunların olumsuzluklarından, öğretim etkinlikleri bakınından olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Evsizlik, prefabrikte yaşama, ulaşım zorlukları öğrenim etkinliklerimizi olumsuz yönde çok fazla etkiliyor diyen öğretmenler diğer öğretmenlere göre kendisini işlerine verememe, kapalı yerde bulunmamayı isteme, sinirlilik, gürültüden tedirgin olma, çabuk öfkelenme, her şeyin anlamsız olduğunu düşünme, sürekli endişe duyma, halsizlik, kalp çarpıntısı ve rahatsızlıklar, korkunç şeyler düşünme, uyku bozuklukları, yaşamını anlamsız bulma, eskiye göre daha az konuşma, derste iken her an deprem olacak korkusu yaşama, öğrencilerin kendisini sıkması dalgınlık ve ilgiyi toplayamama gibi psikolojik stres durumlarını daha fazla yaşamaktadırlar.

Natural catastrophes have become an inseperable part of the human life and turned upside down the human natural life. these catastrophes happening in an unexpected time result in death and injury of tausents and loss of houses, schools; fathers and mothers have lost their childs, childeren their fathers, mothers and brothers. Some of teachers have lost their lives and some their family members or friends or all their properties. Due to collapsed damaged school buildings education has to be carried out in tents, prefabricated buildings. After such a catastrophe teachers, pupils, their parents and the social environment have faced financial straits, are experiencing psychological depression in personal and sociolgical respect and suffering psychological discomforts. It is obvious that all these negative circumstances have influenced the success of the education as well as learning and teaching success of the teachers. Only after tracing the phenomenes influencing the success of the teachers and determining the preventing steps the success in the schools will develop and an effecti?ve teaching and education will be secured. In this research, as per to the opinions of the teachers in the I. and II. stage of the Primary Education Schools it will be determined the existing probnably after-quake alteratiyons by evaluating the learning-teaching success. This research is consisting of seven chapters. The first chapter is 'Introduction'. Tha second chapter is 'Related Publication'. This chapter has two parts;'The Teaching and Learning Succes of Teachers' and 'The Natural Catastrophes, Human and Education'. In the third chapter there are information about the method of this research.In the fourth chapter the received findings have been studied 'Findings About Proved Teachers'. The learnings received from these findings have been commented under 'Argument'.The sixth chapter is 'Outcomes' and the last chapter 'Suggestions'. Some important results of this research are : Teachers are the big majority experiencing the quake. Being homeless, living in a prefabricated building and traffic difficulties are directly influencing the activities in education in the negative respect.The daily news regarding quake and their negative effects are influencing the education activity of th teachers. The male teachers are more com petent than the female ones after quake in regard of realising objectively, being able to explain sufficiently about the matter, promoting pupils in asking questions. Teachers with 20 years and longer experience are more effective after quake than the other ones in regard of taking interest of pupils on the matter, sufficiency and success in asking questions, being able to remove the fear and excitement of pupils. Teachers of th II. Stage are more effective tha the other ones in regard of taking interest of pupil on the matter, realising objectivekly, keeping the control on undesired behaviors. Teachers having personel losses in the quake are feeling life more senseless after quake than the ones having no losses. Teachers having no losses in the quake are more dynamic and willing than the ones having personel losses. Teachers whose schools are not damaged by quake are more effective after quake than the ones whose schools damaged in regard of communicating with the high level administration, using stresses accordingly by understanding lessons aims, taking interest pupil on the matter, promoting pupils to take part in lessons, realising objectively,determining the difficulties in the individual learning , being able to remove the fear and excitement of pupils, showing consistent behaviors, declaring messages in line of his aims, considering opinions of pupils, beginning and closing lessons in time, promoting pupils in asking questions, summerising what has been told. Teachers saying that being homeless, living in a a prefabricated building, traffic difficulties are not influencing our education activities are feeling theemselves more sufficient after quake than the other ones in regard of giving chance to pupils to show what they have learned,assisting pupils promoting their creating power. Teachers saying that being homeless. living in a prefabricated building, traffic difficulties are influencing our education activities too much are influenced more than the other ones with the daily news about the quake and their negative results in the education activities. Teachers saying that being homeless, living in a prefabricated building, traffic difficulties are influencing our education activities too much in negative sense are experiencing psychological stresses more than the other ones such as non-concentration in the job, not willing to be in a closed place, being nervous, being troubled with noisy, being furious easyly, thinking that everyyhing is senseless, worrying continiously, being exhausted, heart pounding and illness, thinking out of terrible things, broken sleeping, finding life senseless, less speaking than before, living the fear in lesson that a quake will happen now in any time, getting bored with pupils, being absent-minded, not concentrating the attention.
Keywords: DEPREMLER; Eğitim; İlköğretim okulları; Okul organizasyonu ve yönetimi; Öğretim ve öğretim kadrosu; ÖĞRETMENLER