Ekonomi politik yaklaşım bağlamında alan ve sermaye üzerinden yaratıcı ve kültürel endüstrilerin incelenmesi - Özden, Ufuk (My University, 2023)
Bu çalışmada Türkiye özgülüğünden hareketle yaratıcı/ kültürel endüstriler ve medya ilişkisi yaratıcı ve kültürel endüstriler alanında gerek kaydedilen gelişmeler gerekse mevcut potansiyellere dikkat çeken bir bağlamda eleştirel bir süzgeçten geçirmek kaydıyla ele alınmaya çalışılmıştır. Medya ile yaratıcı ve kültürel endüstrilerin dinamikleri arasında dikkat çekici bir ilişki bulunmasına rağmen ülkemizde bu alanda gerçekleştirilen az sayıdaki çalışmada bu ilişkiye neredeyse hiç temas edilmemesi dikkat çekicidir. Yaratıcı endüstrilerin gelişimleri endüstrinin çıktılarının bilinmesi, piyasalaştırılarak dolaşıma girmesiyle, değer ve dolaşım süreçleriyle doğrudan alakalıdır ve bu medya ve endüstri ilişkisini olmazsa olmaz kılmaktadır. Bu amaçla çalışma, Türkiye’de içerisinde bireysel ve kolektif yaratıcılığı barındırarak blockzincir teknolojisi etrafında kültürel bir alan olarak gelişen kripto para ve piyasa evrenini yaratıcı ve kültürel endüstriler kapsamında ele almaktadır. Kripto para evreninin iletişim süreçlerine dayalı, topluluk temelli bilinirlik, gelişme ve yaygınlaşma kaydettiği göz önünde bulundurulacak olursa yaratıcı endüstriler ve medya ilişkisi etrafında bir analize girişmek için Türkiye ‘de kripto para evreni uygun bir analiz nesnesi sunmaktadır. Çalışma bağlamında blokzincir teknolojisine yerleşmiş kripto varlık geliştiricileriyle derinlemesine görüşmeler üzerinden nitel bir araştırma gerçekleştirilerek medya ile yaratıcı ve kültürel endüstriler arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir.

In this study, the relationship between creative/ cultural industries and the media has been tried to be addressed through a critical approach in a context that drawing attention to both the developments occured and the existing potential within the field of creative and cultural industries. Although there is a remarkable relationship between the media and the dynamics of creative and cultural industries, it is striking that this relationship is almost never touched upon in the few studies conducted in this field of study in Turkey. The development of creative industries is directly related to the knowledge of the outputs of the industry, their marketization and circulation, value and circulation processes, and this makes the relationship between media and industry indispensable. For this purpose, the study examines the cryptocurrency and market universe in Turkey, which has developed as a cultural space around blockchain technology by containing individual and collective creativity, within the scope of creative and cultural industries. Considering that the cryptocurrency universe has achieved community-based awareness, development and expansion based on communication processes, the cryptocurrency universe in Turkey offers a suitable object of analysis to engage in an analysis around the relationship between creative industries and media. In the context of the study, a qualitative research was conducted through in-depth interviews with crypto asset developers embedded in blockchain technology, and in this direction the relations between media and creative and cultural industries were analyzed.
Examination of creative and cultural industries through field and capital in the context of political economy approach
Keywords: alan; capital; Creative ability; cryptocurrency market; Cultural industries; Economic aspects; Ekonomik durum; field; kripto para piyasası Creative and cultural industries; Kültür endüstrisi; media; medya; sermaye; Yaratıcı ve kültürel endüstriler; Yaratıcılık yeteneği