The effect of organizational sources of stress on employees’ job-related affective well-being - Dereli, Ebru (My University, 2010)
İşe ilişkin stres son yılların üzerinde en fazla durulan konularından biri olmaktadır. Çalışan bireyler örgütsel bağlamda işlerinin doğası, örgütsel rolleri, mesleki gelişimleri, mesleki ilişkileri ve çalıştıkları örgütün yapısı ve ikliminden kaynaklanan birçok stres verici unsur ile karşı karşıya kalmaktadır. İşe ilişkin stres yaratan durumların bireyler, örgütler ve toplum üzerinde farklı olumsuz etkileri, bu konuda yapılan çalışmaların ortak bulguları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın odak noktası, artan rekabetle birlikte küçülmelerin ve değişimin yaşandığı günümüzde çalışan bireylerin farklı örgütsel stres kaynaklarından duydukları rahatsızlık düzeyinin ve işlerine ilişkin duygusal iyilik durumları arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Ayrıca, çalışmada bireylerin örgütsel stres kaynaklarından duydukları rahatsızlık düzeylerinin işlerine ilişkin duygusal iyilik durumları üzerindeki etkisini araştırmak ve bu değişkenlerin sos-yo demografik özelliklere göre ne ölçüde değişiklik gösterdiğini ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemi özel sektörde ve kamu sektöründe, değişik alanlarda çalışan farklı pozisyonlardaki 225 katılımcıdan oluşmaktadır. Elektronik ortamda hazırlanan anket formuna ilişkin internet bağlantısı katılımcıların bireysel e-posta adreslerine ve e-posta gruplarına gönderilmiştir. Veri analizleri SPSS 16 ile yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde, sosyo-demografik değişkenler arasında (cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, medeni durum ve iş deneyimi), yalnızca cinsiyet değişkeninin örgütsel stres kaynaklarından duyulan rahatsızlık düzeyi açısından farklılık taşıdığı ve örgütsel stres kaynakları bağlamında kadın çalışanların erkek çalışanlardan daha fazla rahatsızlık duyduğu görülmüştür. Ayrıca, çalışan bireylerin içinde bulundukları yaş grubu işlerine ilişkin duygusal iyilik durumu skorları açısından farklılık oluşturmuştur. Çalışmanın bağımlı ve bağımsız değişkenleri arasındaki ilişki incelendiğinde, örgütsel stres kaynaklarından duyulan rahatsızlık düzeyinin çalışanların işlerine ilişkin duygusal iyilik algıları üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Stres, Örgütsel Stres Kaynakları, İşe İlişkin Duygusal İyilik Durumu

Individuals in the organizational context are exposed to many stress factors which are related to career development, relationships at work, organizational roles, organizational structure and climate, and the job itself. Job-related stress has different negative impacts on individuals, society and organizations. This study’s focus is the individuals’ organizational sources of stress and their job-related affective well-being by the contemporary management models, change and downsizing with the increasing competition in different sectors. The study aims to investigate the effect of employees’ level of discomfort due to the organizational sources of stress on their job related affective well-being. Moreover, it is also aimed to find out whether employees’ discomfort level of organizational sources of stress and job related affective well-being show differences in terms of socio-demographic attributes. The study is a cross- sectional in design and the sample consist 225 employees who are working in different industries and positions. The questionnaires are distributed to employees and e-mail groups via an e-mail link. The data was analyzed by using the SPSS 16. The results of the study showed that among the socio-demographic variables (gender, age, marital status, job tenure and education level) only gender attribute had a significant effect, showing that female participants have significantly greater discomfort level of organizational sources of stress than the male employees. Furthermore, the findings illustrated that in terms sociodemographic variable (gender, age, marital status, job tenure and education level), only age attribute had a significant effect on job related affective well-being. The results showed that 25-30 years of age group has the lowest job-related affective well-being scores. Another finding of the present study revealed that for the sample, there is not a significant effect of employees’ discomfort level of organizational sources of stress. Key Words: Stress, Sources of Organizational Stress, Job Related Affective Well-being
Örgütsel stres kaynaklarının çalışanların işe ilişkin duygusal iyilik durumları üzerindeki etkisi
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Örgütsel Davranış; Örgütsel Stres