Hüseyin Vassaf’ın Vakıat isimli eseri (metin ve inceleme) - Orhan, Abdullah Taha (My University, 2012)
Vâkıa, sâlikin seyr u sülûkte yaşadığı mânevî tecrübelerdendir. Çoğunlukla istiğrâk hâlinde yakaza âleminde görülür. Menâmda da görüldüğü vâkidir. Fakat rüyâdan farklıdır. Tasavvuf literatüründe, bu vâkıaların kaydedilmesi geleneği oluşmuş ve bu eserlere Vâkıât adı verilmiştir. Osmanlı’nın son dönemini ve Cumhûriyet’in ilk yıllarını yaşamış, dönemin meşhur mutasavvıflarından olan Sefîne-i Evliyâ müellifi Hüseyin Vassâf (ö.1929)’ın da vâkıalarını kaydettiği bir Vâkıât’ı mevcuttur. Bu çaılşmada, günümüze sâdece bir mikrofilmi kalan Osmanlıca el yazması bu eserin transkripsiyonu yapılmış, dipnotlarla açıklamalar eklenmiş, müellifin hayâtı, eserleri ve Vâkıât’ı üzerine bir inceleme yapılmıştır. seyin Vassâf, Vâkıât, Tasavvuf, Mânevî Tecrübeler.

Wākıā is a kind of spiritual experience that a salik experiences in his/ her sayr-suluq. Mostly, it is seen in alam al yakaza. But sometimes it is seen in alam al manam. However it differs from dreams. In Sufi literature, it became a tradition to record those Wākıā’s. And these Wākıā collections are named as Wākıāt. A late Ottoman and early republican prominent sufi, the author of famous sufi encyclopedia of Sefîne-i Evliyâ, Hüseyin Vassâf (d.1929) has that kind of a Wākıā collection, entitled Wākıāt. In this study, only remaining manuscript of this book was transcribed from Ottoman to new Turkish alphabet, annotated and author’s life and works, especially Wākıāt were examined. seyin Vassâf, Wākıāt, Sufism, Spiritual Experience.
Keywords: İslam Dini; Tasavvuf