Kanal İstanbul mücavirinin rölyef özellikleri - ÇAKIRGÖZ, SALİHA EBRU; KARATAŞ, ATİLLA (My University, 2020)
Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı’na alternatif olarak tasarlanmış bir su yolu projesi olup kabaca güneyde Küçükçekmece Gölü’nden başlayarak kuzeye doğru Sazlıdere’yi de kapsayacak şekilde Karadeniz’e ulaşır. Bu hattın doğu ve batısından geçirilen 3’er km’lik buffer zon ile sınırları çizilen alan “Kanal İstanbul mücaviri” olarak adlandırılmıştır. Saha, büyük oranda Tersiyer birimlerden meydana gelmekte olup nispeten silik bir topografik yüzeye sahiptir. Bu sebeple söz konusu sahanın ayrıntılı ve hassas bir şekilde tetkik edilerek, rölyef özelliklerinin niceliksel sonuçlarla ifade edilmesi elzemdir. Böylesi bir topografik değerlendirme için mutlak rölyef, eğim, nispi alan, havza rölyefi, nispi yükselti, hipsometrik eğri, hipsometrik integral, aşınım ve parçalanma şiddet derecelendirmesi, vadi yoğunluğu analizleri ile sahanın rölyef açısından genel karakteri ortaya konmuş, bu verilenin arazi profilleri ile de desteklenerek alanine tamamına toptan bakış imkânı elde edilmiştir. Buna göre, maksimum yükseltisi 187 m olan sahanın yaklaşık yarısı 70 m’nin altındadır. Eğim değerleri açısından yarıya yakın kısmının %15’in atında olduğu görülür. İnceleme alanına ait hipsometrik eğrinin hafif iç bükey yapıda şekillenmesi sahanın jeomorfolojik evrim süreci yönüyle nispeten olgun bir topografyaya sahip olduğunu gösterir. Bu eğrinin niceliksel ifadesi olan hipsometrik integral değeri de 0,34 seviyesindeki görüntüsüyle sahanın olgun topografik karakterini teyit eder. Öte yandan sahanın 1x1 km grid bazlı topografik amplitüd 7–155 m arasında değişmekte olup vadilerde aşınımın daha fazla belirginleştiğini gösterir. Toplam vadi uzunluğunun toplam alana oranlanmasıyla elde edilen ortalama vadi yoğunluğu 2,98 km/km2 olarak tespit edilmiştir. Buna ek olarak sahadan alınan beş enine bir boyuna profil ile alanan ait superimpose, mürtesem ve birleşik profiller genel jeomorfolojik görünümde Sazlıdere’nin etkisinin büyük olduğunu göstermektedir

Canal İstanbul is a waterway project designed as an alternative to the Bosphorus, reaching from the Küçükçekmece Lake to the Black Sea, including Sazlıdere to the north. The boundaries of the study area were drawn with a 3 km buffer zone that was passed to the east and west of this line, and it was named as the “Canal İstanbul environment”. The area consists mainly of Tertiary units and has a flat topography surface. In this respect, it is essential that the site is examined in detail and that the relief characteristics of the site are expressed together with the quantitative results. In this context, absolute relief, slope, relative area, basin relief, relative elevation, hypsometric curve, hypsometric integral, degree of erosion and fragmentation intensity, valley density analysis were used to reveal the general character of the relief, and then the field profiles were provided with a complete view of the field. Accordingly, approximately half of the area with a maximum elevation of 187 m is below 70 m. When the slope values are evaluated, it is seen that half of the surrounding is below the slope value of 15%. The hypsometric curve showing the stage of the geomorphological evolution of the study area shows a slightly concave structure with relatively mature topography conditions. The hypsometric integral, which is the quantitative expression of this curve, was found to be 0.34, thus confirming the maturity of the field. On the other hand, 1x1 km grid based topographic amplitude varies 7–155 m. So, erosion is more effective in the valleys. The valley density obtained by the ratio of total valley length to total area was determined as 2.98 km/km2. In addition, superimposed, projected and composite profiles with five transverse one longitudinal profiles taken from the field show that the high effect of Sazlıdere on general geomorphologic view.
Keywords: Morfometrik analiz; Kanal İstanbul; rölyef; Morphometric analysis; Canal İstanbul; relief