Biyolojik silaj katkı maddeleri kullanılarak yapılan küçük plastik balya mısır silajlarının kalite özellikleri, yem değeri ve kuzu besisinde kullanımı üzerine bir araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Bu araştırma silaj katkı maddesi olarak kullanılan iki farklı laktik asit bakteri inokulantının, küçük plastik balya mısır (Zea mays) silajlarının fermantasyon ve aerobik stabilite özellikleri ile in situ rumen parçalanabildik özellikleri ve kuzu besisinde kullanımı üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacı ile düzenlenmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde kullanılan mısır hamur olum döneminde hasat edilmiş (% 34.0+0.13 KM), yaklaşık 2.0 cm boyutunda parçalanan taze materyal inokulant A (Pioneer® 1188, USA) ve inokulant B (Maize-All, Alltech, UK) ile ayrı ayrı muamele edilerek (106 cfu g ), yaklaşık 30 kg kapasiteli ve hava geçirmeyen plastik balyalara suçlanmışlardır. 90 günlük fermantasyon dönemi sonucunda her gruptan 3' er balya açılarak bu silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Ayrıca bu silajların aerobik olarak stabil olup olmadıkları ve in situ rumen kuru madde ve organik maddeler parçalanabilirlikleri saptanmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde, her birinde 10 baş kuzu bulunan 3 grupta (kontrol, inokulant A ve inokulant B) toplam 30 baş Merinos kuzu ile besi denemesi yürütülmüştür. Besi denemesi iki haftalık bir alıştırma döneminden sonra 56 gün sürmüştür. Besi süresince kuzulara bireysel olarak ad-libitum düzeyde mısır silajı verilirken, ayrıca canlı ağırlıklarının % 2' si düzeyinde de yoğun yem karması verilmiştir. Araştırma sonucunda, araştırmada kullanılan inokulantların silajlarınm fermantasyon özelliklerini önemli düzeyde (P<0.05) geliştirdiği ve silajlarda aerobik stabiliteyi sağladığı saptanmıştır. Diğer yandan her iki inokulant da in situ rumen kuru madde ve organik maddeler parçalanabilirlikleri ile kuzuların besi performanslarını önemli derecede etkilememişlerdir.

This research was carried out to determine the effects of two different lactic acid bacterial inoculants used as silage additives on the fermentation, aerobic stability characteristics, in situ rumen degradability characteristics and use of small plastic bale maize (Zea mays) silages in lamb fattening. Maize was harvested at dough stage of maturity (34.0±0.13 % DM); chopped about 2.0 cm treated with $(10^6 cfu g^{-1})$ inoculant A (Pioneer®1188, USA) and inoculant B (Maize-All, Altech, UK) separately; ensiled in about 30 kg capacity air-tightness small plastic bales. At the end of the 90 days fermentation period, three plastic bales per treatment were sampled for chemical and microbiological analysis. Aerobic stability and in situ rumen degradability characteristics were determined on the same bales. At the second part of the research a fattening trial was carried out with 30 heads Merino lambs as 3 groups (control, inoculant A, inoculant B) each containing 10 lambs. The fattening trial durated 56 days after two weeks adaptation period. The silages were 0,Foffered ad-libitum as individually wit!) a concentrate supplementation equivalent to 2 % of individual live weights. The results indicated that, both of bacterial inoculants improved (P<0.05) fermentation characteristics of maize silages and increased aerobic stability. On the other hand both inoculants did not affect in situ rumen dry matter, organic matters degradability and fattening performance of the lambs.
A research on the quality characteristics and nutritive value of small plactic bale maize silages ensiled with biological silage additives and their use in lamb fattening
Keywords: Ziraat Mühendisliği; Biyoloji