AB Solvency II projesi kapsamında sigorta sektöründe yükümlülük karşılama yeterliliği ve Türk sigorta sektörü - Acar, İsmail (My University, 2010)
Sigorta sistemi sigortalıları ve ekonomiyi gelecekteki risklerin neden olabileceği kayıplara karşı koruma altına almak demektir. Bu kapsamda risk faktörünü yönetmek sigorta firmaları ve otoriteleri açısından önemli bir unsur haline gelmiştir. Sigorta firmaları üstlendikleri riskleri iyi yönetemediklerinde, sahip olduğu kaynaklar ile yükümlülüklerini karşılayamama durumu ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu ise hem sigortalıları hem de ekonomik hayatın güvencesiz kalmasına ve kayıpların karşılanamamasına neden olabilir. Bu sebeple sigorta şirketleri için yükümlülük karşılama yeterliliği büyük önem taşımaktadır. Mevcut mekanizmada yükümlülük karşılama hesaplamalarının yetersizliği, şirketlerin bütün risklerini dikkate almaması vb nedenler ile Avrupa Birliği nezdinde Solvency II adı verilen yeni bir standartlar bütünü oluşturulmaya çalışılmaktadır Bu tezde Avrupa Birliğinin gelecekte uygulayacağı ve bu yönde mevzuatını hazırladığı yeni düzende AB üyeliği talebi olan ve bu yönde mevzuatında paralel çalışmalar yapan ülkemizdeki sigorta yapısının ve yeni düzen için yapılan çalışmalar incelenmektedir. Araştırma sonucunda; bir güven unsuru temelinde işleyen sigortacılıkta yükümlülük karşılama yeterliliğinin gerekliliği ve önemi vurgulanmış, uygulamanın sigortacılıkta risk yönetimine giderek daha fazla önem verilemesi ve denetimi çerçevesinde yeniden düzenlenmesini gerektiği görülmüş ve Avrupa Birliğinde bu yönde geliştirilen Solvency II projesi uygulamalarının ülkemize de uyarlanması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği tespit edilmiştir. gorta, Asgari Sermaye Gerekliliği, Risk Yönetimi, Garanti Fonu, Risk Sermayesi

Insurance system is to protect the insured and the economy against the losses that may be caused by future risks. In this context, managing the risk factor is an important issue for insurance companies and authorities. In case the insurance companies cannot manage the risks they take over succesfully, they may encounter the case of not meeting liabilities with existing resources. This may cause the insured and the economical life remain unassured, and the losses unrecovered. In this sense, the competence of covering liabilities is of great importance for insurance companies. Because of inadequacies in the existing mechanism, a new frame of standarts is formed named Solvency II in the presence of the European Union. European Union is changing its regulations in a way that will be applied in the future. New arrangements are also held in our country's regulations in accordance with the demands of the EU. In this thesis, efforts made for the new order, and the insurance structure in our country have been analysed. Consequently, the necessity and importance of the competence of covering liabilities in insurance business which is based on trust have been emphasised. It's seen that, within the context of Solvency II project, risk management should be given more importance, and that the audit of insurance sector should be rearranged. It's concluded that necessary measures should be taken for the adaptation of Solvency II project which was developped in this sense in the European Union to our country too. Key Words: Insurance, Minimum Capital Requirement, Guarantee Fund, Risk Management, Risk Capital
Keywords: Avrupa Birliği_Sigortacılık; Risk Yönetimi; Sigortacılık; Türkiye_Sigortacılık