EFQM mükemmellik modeli ve örgütsel vatandaşlık davranışı - Dikmen, Taner (My University, 2010)
Mükemmellik Modeline göre bir firmanın müşteri ve çalışan tatminini sağlaması ve toplum üzerinde etki bırakabilmesi için EFQM alt boyutları yardımıyla (politika ve strateji, çalışanlar, kaynaklar ve süreçler gibi) uygun bir liderlik davranışı ile sağlanabilmesine bağlıdır. Ancak bu şekilde sonuçlarda mükemmelliğe ulaşılabilir. Modern yönetim ve organizasyon modellerinden olan EFQM Mükemmellik Modeli ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı’nı inceleyerek, EFQM Mükemmellik Modeli’nin Örgütsel Vatandaşlık Davranışı üzerindeki rolünü ortaya koymaya çalışmaktadır. Araştırmada, EFQM Mükemmellik Modeli uygulayan ve uygulamayan firmalarda çalışanların gönüllü olarak Örgütsel Vatandaşlık Davranışı sergileyip sergilemediklerini tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmamızda; EFQM Mükemmellik Modeli 2003 kitapçığından yararlanılarak EFQM kriterleri ve alt kriterleri yardımıyla EFQM Modeli ve Örgütsel Vatandaşlık Davranışı modeli için Van Dyne, Linn, Graham, Jill W, Dienesch, Richard M. tarafından geliştirilmiş sorular kullanılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, Avrupa Kalite Örgütü hakkında bilgilendirme, EFQM Mükemmellik Modeli ve gelişim süreci, EFQM Mükemmellik Modeli temel kavramları, yapısı ve kriterleri, temel kavramlarla arasındaki ilişki ve EFQM Mükemmellik Modeli değerleme araçları anlatılacaktır. İkinci bölümde, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı’nın tanımı, öne çıkma nedenleri, boyutları, katkıları, ortaya çıkan faktörler ve sonuçları anlatılacaktır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, araştırmanın amacı, kapsamı ve modeli, araştırma bulguları ile ilgili olarak veri analizi yapılacaktır. EFQM Mükemmellik Modeli, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, İş Mükemmelliği

According to Excellence Model, for a company to satisfy its own customers or employees and to be able to leave impression on society is up to providing appropriate leadership manner with the aid of EFQM sub-dimensions (policy and strategy, employees, resources and processes etc…) Only with this way, excellence in the results can be achieved. EFQM Excellence Model which is one of the modern management and organizational models tries reveal role of EFQM Excellence Model over Organizational Citizenship Behavior by examining Organizational Citizenship Behavior. In this study, the aim is to detect whether the employees act Organizational Citizenship Behavior voluntarily or not in companies that apply EFQM Excellence Model and in companies do not. In this study, the questions developed by Van Dyne, Linn, Graham, Jill W, Dienesch, Richard M. for Organizational Citizenship Behavior Model are used by using EFQM Excellence Model 2003 Booklet and with the aid of EFQM criteria and sub-criteria. In the first part of the study, information about the European Organization for Quality, EFQM Excellence Model and its development process, structure, criteria and basic concepts of EFQM Excellence Model, relation with the basic concepts and EFQM Excellence Model assessment tools have been stated. In the second part, definition of Organizational Citizenship Behavior, its reasons for being distinguished, its dimensions, contributions, existing factors and results have been stated. In the third part, aim of the study, its extent and model, data analyze about outcome of the study have been stated. Key Words: EFQM Excellence Model, Organizational Citizenship Behavior, Business Excellence
Keywords: Kalite Yönetimi; Mükemmellik Modeli; Örgütsel Vatandaşlık