Bauhaus felsefesi ve mobilya tasarımı - Akdere, Alper (My University, 2018)
BAUHAUS FELSEFESİ VE MOBİLYA TASARIMIBauhaus Okulu 1919’da Weimar’da kurulmuştur. Fakat Bauhaus düşüncesinin temelleri çok daha eskiye, endüstri devrimi sıralarına dayanır. Endüstri devriminin tüm Dünya'yı derinden etkileyen sonuçları olmuş, ekonomide ve toplumda ciddi dönüşümlere yol açmıştır. 1. Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın her yerinde fikir ve sanat adamları sanatın gündelik yaşama indirgenmesi ve halk için yapılması gibi yeni fikirler ortaya atmıştır. Bu fikirler, daha sonra ortaya çıkacak ve bugün adına tasarım dediğimiz kavramın temellerini atacak olan Bauhaus’a ortam hazırlamıştır. Walter Gropius’un 1919’da Weimar’daki iki ayrı okul olan güzel sanatlar fakültesi ve uygulamalı sanatlar okulunu birleştirmesi ile Bauhaus Okulu kurulmuştur. Gropius; sanatın, toplumun ihtiyaçlarına cevap vermesi ve zanaattan ayrı tutulmaması gerektiğine inanır. Bu nedenle kurduğu okulda, sanat ve zanaat eğitimini bir arada vererek; teorik bilginin yanında, uygulama yöntemlerinin de öğretilmesini amaçlamıştır. Bauhaus okulunda mobilya tasarımı, açılışından üç yıl sonra marangoz atölyesinin kurulmasıyla başlar. Bauhaus’ta mobilya tasarım anlayışı gerek okulun kendi içinde geliştirdiği ilkeler, gerekse modern tasarım anlayışının o dönemde önerdiği kavramlara göre şekillenmiştir. Mobilyaların seri olarak üretilmesi için gerekli makineler, ürün bandı, üretim süreci, montaj ve depolama gibi konularda, kuralların konmasının gerekliliği görülmüş ve standartlar oluşturulmuştur. Bauhaus politik sebeplerden dolayı 1925’te Dessau’ya taşınır. Marcel Breuer, Weimar’da sadece bir marangozluk atölyesi olarak kullanılan atölyeyi bir laboratuar gibi çalışan mobilya atölyesine dönüştürür. Breuer sadece modüler mobilyanın ve yeni endüstriyel üretim metotlarının temelleri üzerine deneyler yapmakla kalmaz. Yeni malzemelerle, özellikle de metal ve spesifik olarak çelik boru ile deneysel çalışmalar yapmaya odaklanır. Breuer ve van der Rohe gibi tasarımcılar özellikle konsol sandalyeleri ile mobilya tarihinin seyrini değiştirmişlerdir. Bauhaus 1932’de Berlin’e taşınmış ve bir yıl sonra kapatılmıştır. Bauhaus felsefesine ait estetik, strüktür, malzeme ve üretim teknikleri gibi ilkeleri benimseyen bu yeni mobilya tasarım algısı; Ergonomik, ekonomik olması ve mekanla bütünleşmesi açısından; 20. Yüzyıl mobilya tasarımına ışık tutmuştur.

THE BAUHAUS PHILOSOPHY AND FURNITURE DESIGNThe Bauhaus was founded in Weimar in 1919. The fundamentals of the Bauhaus philosophy, however, are rooted in the industrial revolution. The industrial revolution set off a chain of profound implications for the entire world, causing acute shifts in both the economy and society. Subsequent to World War I, prominent thinkers and artists all over Europe put forward revolutionary new ideas: the integration of art into everyday life and production for the masses. These ideas set the scene for the Bauhaus, and are still fundamental to the concept of design today. Walter Gropius founded The Bauhaus just after World War I in 1919, in Weimar, Germany, by merging two separate schools: the School of Fine Arts and the School of Applied Arts. Gropius believed in the idea that design should serve the community. The Bauhaus attempted to integrate the artist and the craftsman, to bridge the gap between art and industry. Furniture design at the Bauhaus began with the establishment of the carpentry workshop three years after its inception. At the Bauhaus, the understanding of furniture design was shaped according to the principles that the school developed within itself as well as the concept of modern design as it was suggested at that time. Gropius decided that the Bauhaus should generate designs for mass-production, designs that were simple, rational, and accessible to all people. To this end, necessary machines, prodcution processes, assembly and storage standards were put in place for the mass production of furniture. Gropius moved the Bauhaus to Dessau in 1925 due to political reasons. The transformation of Weimar Bauhaus’ carpentry workshops into efficiently functioning, labaratory-like furniture workshops at Dessau happened under the leadership of Marcel Brauer. Brauer not only experimented with modular furniture and new industrial production methods, but also focused on experimental work with new materials such as metal, more specifically, steel tubes. Designers such as Breuer and Van der Rohe managed to change the course of furniture history, with their legendary cantilever chairs. The Bauhaus moved from Dessau to Berlin for a short time in 1932 due to the political climate; however the school was shut down a year later. The Bauhaus art school had a profound influence upon subsequent developments in architecture and interior design; many products now considered design classics originated in the workshops of the Bauhaus. This new perception of furniture design, embracing the principles of aesthetics, structure, materials and production techniques of the Bauhaus philosophy has been a guiding light for 20th century furniture design in terms of ergonomic, economical and spatial integration.
Keywords: bauhaus mobilya tasarım BAUHAUS FURNITURE DESIGN; Designs and plans; Interior architecture; İç mimari; Tasarımlar ve planlar