Adiposit, hepatosit hücre soyları ve kokültürlerinde klopidogrelin; CD68 gen anlatımı ve DNA hasarı üzerine etkilerinin incelenmesi - Bayar, Elif (My University, 2018)
Klopidogrel tüm dünyada koroner kalp hastalığı, serebrovasküler hastalık ve periferal arter hastalığı gibi kardiyovasküler rahatsızlıklarda sıklıkla reçete edilen ve kullanılan antitrombosit etkili ilaçların etken maddesidir. Oral yolla alınan, bağırsaklarda absorbe edilip karaciğerde metabolize edilen antitrombosit ilaçların etken maddesi olan klopidogrel bisülfatın karaciğerde ne gibi yan etkilere neden olduğu ise tam olarak bilinmemektedir.

Cardiovascular diseases are the leading cause of mortality from noncommunicable diseases all over the world. Clopidogrel is a commonly prescribed antiplatelet agent in cardiovascular diseases such as coronary heart disease, cerebrovascular disease or peripheral arterial disease all over the world taken orally, absorbed in intestine and activated in liver. Whereas the possible side effects of clopidogrel on liver remains unknown.
Keywords: Araştırma; Cardiovascular diseases; Chemicals; DNA damage; DNA hasarı; DNA hasarı DNA damage; Drug damages; Drug therapy; Drugs; Fizyolojik etki; Forecasting; İlaç tedavisi; İlaç zararları; İlaçlar; Kardiyovasküler hastalıklar; Kimyasal maddeler; Klopidogrel; Physiological effect; Research; Tahmin