Şeyh Eşref B. Ahmed’in Hayret-name ve Münacat-name adlı eserlerinin edisyon kritiği ve incelemesi - Tan, Ayşe (My University, 2003)
Şair Eşref Bin Ahmed'in Hayret- nâme ve Münâcât- ı Şeyh Eşref isimli bu eserleri 155 varaklık bir mecmuada altı adet mesnevî ile birlikte yer aldığı görülür. Şair Şeyh Eşref b. Ahmed hakkında hemen hemen hiçbir yazılı bilgiye rastlanmamıştır. Şairin eserinde de kendisi hakkında bir bilgi yoktur. Eserin istinsah kaydı olan 856/ 1452 tarihine dayanarak onun XIV. Yüzyılın sonu ve XV. Yüzyılın başında yaşadığı düşünülmektedir. Eserlerin nüshası Yapı Kredi Bankası'na vakfedilen yazmalar arasındadır. (Demirbaş No: 133), (107) numaraya kayıtlıdır. Nüsha 856/ 1452 yılında Edirne'de Nasuh b. Ahmed tarafında istinsah edilmiştir. Nüshanın son sayfalarında tahrifat meydana geldiği için metnin bazı bölümleri okunmamaktadır. 118 beyitten oluşan Hayret-nâme ve 445 beyitten oluşan Münâcât, Me fâ î lün me fâ î lün fe û lün vezniyle yazılmıştır. İyi bir kul olmak için verilen vazifeleri hakkıyla yerine getirmek, düşman karşısında ezilmeyip onlara galebe çalmak, hayır düşünüp hayır işlemek, Allah'ın nimetlerine şükredip tamah etmemek, dünyada ahiret için çalışıp dünya malına değer vermeyip ahirette Allah'ın cemâli ve cennetiyle müjdelenmek, dünya hayatını gelip geçiciliği doğruyu bulmak için çaba sarf etmek gerektiği;hakim makamında olanları din üzere ve adaletli olmaları, anne evlât ilişkileri gibi konular Allah'a yalvarma yakarma ve dua şeklinde yer yer ayetlerle ele alınmıştır. Poet Eşref b. Ahmet's Hayret-name and Münacat-ı Şeyh Eşref are in an edition including 155 pages with six mesnevi. There is no written information about Poet Şeyh Eşref b. Ahmet. It is also interesting that there is no information about in his works, too. According to the published date of the work (856/ 1452), it is thought that he had lived at the end of the XIV. Century and at the begining of XV. Century. A copy of the work is protected in Yapı Kredi Bank's foundation. It is registered in register number 133, (107). The copy 856/ 1452 was gained at Edirne. As the last pages of the copy were damaged, some parts of the text can not be read. Hayret-name (118 beyit) and Münacat (445 beyit) were written with the vezn, me fâ i lün me fâ i lün fe û lün. In the work, it is emphasised to be a good person to do the duties, to win the war against the enemy, to think good things and to do that, to pray to God's furtune, to work for the future without giving any welth to the things in the world, to try to find the right things about the short life in the world and the relation ships between mother and children.
Keywords: Edebiyat; Osmanlıca edebiyat; Şeyh Eşref B. Ahmed; Türk Edebiyatı