Türkiye'de kamu yönetiminde koordinasyon - Gündoğdu, Hakan Gökhan (My University, 2020)
Kamu yönetimi yapısı gereği, etkinlik ve verimliliğin sağlanmasında kurumlar arası koordinasyona gereksinim duymaktadır. Bu nedenle, hem özel sektör hem de kamu sektörü yönetiminde, yönetim sürecinin işleyişinde koordinasyon ve işbirliğinin yerine getirilmesi gereklidir. Bu bağlamda, bu tezin amacı Türk kamu yönetiminde koordinasyonun genel çerçevesini açıklamaktır. Bu çerçeveyi amacıylatanımlamak amacıyla, öncelikle, Türk kamu yönetiminde 1980'den bu yana yapılan reformlar incelenecektir. İkinci olarak, koordinasyon konusunda farklı ülke deneyimleri değerlendirilecektir. Üçüncü olarak, Türkiye'nin kamu yönetimi reformları ile siyasi ve idari sistemi arasındaki ilişkiler irdelenecektir. Son olarak, 1980’den bu yana Türk kamu yönetimini etkileyen temel dinamikler, neo-liberal politikalar, AB katılım süreci, Yeni Kamu Yönetimi ve yönetişimle ilgili gelişmelere odaklanılacaktır. Bu yaklaşım, dönemsel olarak hangi tip koordinasyon mekanizmasının Türk kamu yönetiminde daha baskın hale geldiğini ortaya çıkarmıştır. Bu yönüyle, bu tez çalışması HTM, PTM ve NTM temelli koordinasyona yönelik reformlarla ilgili uygulamaları çözümlemiştir. Sonuç olarak, Türk kamu yönetiminde HTM temelli koordinasyon uygulamalarının son birkaç yılda kademeli olarak arttığı gözlemlenmiştir.Yukarıdaki ana başlıklar doğrultusunda, tez çalışmasının birinci bölümünde, kamu yönetiminde koordinasyon konusunun önemi, kuramsal ve tarihsel arka planı ve gelişimi ile ilgili literatür, kamu yönetiminde koordinasyonun türleri, düzeyleri ve mekanizmaları başlıklarında özetlenmiştir. Tez çalışmasının ikinci bölümünde, koordinasyon konusundaki yedi ülke deneyimleri, YKY ve yönetişim ekseninde karşılaştırmalı olarak değerlendirilmektedir. Tez çalışmasının üçüncü bölümünde, Türk kamu yönetiminde etkili olan koordinasyon mekanizmaları ile ilgili yaşanan süreçler 1980’den günümüze çözümlenmiştir. Bu bağlamda, YKY ve yönetişim yaklaşımı doğrultusunda, Türkiye'deki kamu yönetimi reformları çerçevesinde, Türk kamu yönetimindeki koordinasyon haritası çizilmeye çalışmıştır. Son bölümde, Türk kamu yönetimindeki güncel politika belgelerinin bir kısmı içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu bağlamda, 11. Kalkınma Planı, kamu yönetiminde koordinasyon ile ilgili altı bakanlığın güncel stratejik planları ve güncel Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programları arasındaki koordinasyon ve uyum karşılaştırılmaktadır. Bu bölümde, Türk kamu yönetiminde koordinasyon ile ilgili eksiklikler ve çözüm önerileri değerlendirilmektedir.

Due to its organizational structure, public administration structure needs intra-institutional coordination in ensuring efficiency and effectiveness. For this reason, coordination and cooperation in the functioning of the management process are required in both private and public sector management. In this context, the aim of this thesis is to explain the general framework of coordination mechanism in Turkish public administration. In order to define this framework, first of all, public administration reforms made in Turkey since 1980 will be examined. Secondly, different country experiences on coordination will be evaluated. Thirdly, relations between Turkey's public administration reforms will be discussed with the political and administrative system. Finally, since 1980, the main dynamics affecting Turkish public administration such as neo-liberal policies, EU accession process, New Public Administration and governance related developments will be focused. This approach has revealed which type of coordination mechanism has become more dominant in Turkish public administration periodically. In this respect, this thesis study has analyzed practices related to reforms for HTM, PTM and NTM based coordination. As a result, it was observed that HTM-based coordination practices in Turkish public administration have increased gradually in the last few years.In line with the main titles mentioned above, in the first part of the thesis, the literature on the importance of coordination in public administration, its theoretical and historical background and development is summarized with special reference to the types, levels and mechanisms of coordination in public administration. In the second part of the thesis, the experiences of the seven countries on coordination are compared in terms of YKY and governance. In the third part of the thesis, the processes related to the coordination mechanisms effective in Turkish public administration have been analyzed since 1980. In this context, in line with the NPM and governance approaches, within the framework of public administration reform in Turkey, coordination mechanism in Turkish public administration has been mapped. In the last part, some of the current policy documents in the Turkish public administration have been analyzed by content analysis method. In this context, the Presidential Annual Programs, 11th Development Plan and the current strategic plans of the six ministries related to coordination in public administration are compared in terms of coordination and coherence. In this part, the shortcomings and solutions for coordination in Turkish public administration are also evaluated.
Keywords: Cooperation; Coordination Mechanisms; Governance; İşbirliği; Kamu yönetimi; Koordinasyon; Koordinasyon Mekanizmaları Coordination; New Public Management; Public administration; Turkey; Türkiye; Yeni Kamu Yönetimi; Yönetişim