Eleştirmen Sezer Tansuğ - Şimşek, Füruzan (My University, 1999)
Sezer Tansuğ 8 Temmuz 1930'da Erzurum'da doğar. 1953 yılında İ.Ü.Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi bölümünden mezun olur ve 1956 yılına değin bu kurumda araştırma görevlisi olarak çalışır. 1958-1959 yılları arasında sinema alanında rejisör olarak çalışır.1960-1975 yıllarında Ayasofya Müzesinde müze görevlisi olarak çalışır.1975-1977 yıllarında reklam sektöründe metin yazarı olarak çalışır. Ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde öğretim görevlisi olur. 1979'dan itibaren görevini,emekli olduğu 1981 yılına değin Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde sürdürür. Şenlikname Düzeni(1961), Resim Kılavuzu(1972), Beş Gerçekçi Türk Ressamı(1976), Örneklerle Türk Resim ve Heykel Sanatı(1976), Çağdaş Türk Sanatı(1986), Türk Resminde Yeni Dönem(1988), Ressam Halil Paşa(1994), sanat tarihi alanında yazdığı kitaplardır. Sanatın Dili(1976), İnsan ve Sanat(1982) isimli kitapları ise ders notlarından oluşur. Sanat eleştirmeni olarak öznel bir tutum sergileyen Sezer Tansuğ, sayısı dörtyüzü geçen eleştiri yazısına imza atmıştır. Hürriyet Gösteri, Sanat Çevresi, Yeni Dergi, Yeni Ufuklar,Art Decor, Türkiye'de Sanat, Genç Sanat gibi pek çok dergide yazmıştır. Bu yazıların bir kısmı Sanata Yaklaşım(1976), Karşıtı Aramak(1982), Gelenek Işığında Çağdaş Sanat(1997), Çağdaş Türk Sanatına Temel Yaklaşımlar(1997) isimli kitaplarında bir araya getirilmiştir. 17 Mart 1998'de yakalandığa kanser hastalığına yenik düşerek aramızdan ayrılmıştır.

ARTCRITICAL SEZER TANSUĞ Sezer Tansuğ was born at 8.July.1930 in Erzurum and graduated in 1953 from the History of Art Branch of the College of Literature, Arts and Social Science in İstanbul University, and worked there as research employee until 1956. He worked in the branch of the cinema as film director between 1958 and 1959. He worked as museum employee in Hagia Sophia Museum between 1960 and 1975. He worked as text author between 1975 and 1977. Afterwards he becomes research employee in the Faculty of Arts at the Dokuz Eylül University. Beginning from the 1979 he continues his duty in the Academy of Fine Arts of the State until he was retired in 1981. His books on History of Arts are as following: Şenlikname Düzeni(1961), Resim Kılavuzu (Drawing Guide)(1972), Beş Gerçekçi Türk Ressamı(1976) (Five Realistic Painters of Turkey), Örneklerle Türk Resim ve Heykel Sanatı(1976) (The Turkish Painting and Statue Art with Samples), Çağdaş Türk Sanatı(1986) (Modern Turkish Art), Türk Resminde Yeni Dönem(1988) (The New Period in Turkish Painting), Ressam Halil Paşa(1994) (Halil Pasha, The Painter). The books named Sanatın Dili(1976) (The Language of Art), İnsan ve Sanat(1982)(Art and Humanbeing), are lecture memorandums. As a criticizer of Art presenting special attitudes, he undersigned more than 400 critisms. He writes many articles in the magazines, named Hürriyet Gösteri, Sanat Çevresi, Yeni Dergi, Yeni Ufuklar, Art Decor and Türkiye'de Sanat. Some of his articles are collected in his boooks, named Sanata Yaklaşım(1976), Gelenek Işığında Çağdaş Sanat(1997), Çağdaş Türk Sanatına Temel Yaklaşımlar(1997), Karşıtı Aramak(1982). He suffered from cancer and died at 17.March.1998.
Keywords: anı; Biyografi; SANAT TARİHİ-TÜRK; Sanat ve eğlence alanındaki kişiler; Tansuğ, Sezer-Biyoğrafi