Halka açık anonim şirketlerde finansal duran varlık satışında firma değer tespiti ve bir uygulama - Yobaş, Mehmet Şükrü (My University, 2006)
Halka açık bir anonim şirkette finansal duran varlık bedelinin gerçek değerinin altında belirlenmesi ile ana ortaklıktan bağlı ortaklığa sermaye transferi gerçekleştirilebilmektedir. Böylece ana ortaklık, pay sahiplerinin hakları ve yatırım kararları etkilenebilmektedir. Bu konuda Sermaye Piyasası Kurulunun ilgili tebliğ’inde (seri:VIII no:39) finansal duran varlık satış bedeli tespiti büyük önem taşımaktadır. Uluslar arası Değerleme Standartları’nda da bu amaçla Pazar Değeri’nin kullanılması gerektiği belirtilmektedir. Bu çalışmamızda firma değer tespit yaklaşımlarını, kullanım amaçlarına ve sonuçlarına göre değerlendirmeyi, uygulama aşamasında karşılaşılan zorlukları ve çözüm önerilerini belirtmeyi amaçladık. Finansal tablolarda çeşitli nedenlerle düzeltmeler yapılır. Değerleri Pazar Değerleri olarak düzeltmek, mülkiyet hakkındaki farklılıklar, kontrol yetkisi, pazarlanabilirlik ile ilgili düzeltmeler yapılabilir. Değerleme işlemi aşamasında değerleme uzmanının davranış yöntemini tanımlamaya yönelik standartlar konulmaya çalışılmaktadır. Değerleme uzmanı ahlaki ilkelere uymalı, tarafsızlığını korumalı ve gerekli yetkinliği taşıyabilmeli, müşteriyle ilişkisini tanımlamalıdır. Değer tespit uzmanında bulunması gereken faktörler önceliklerine göre; sektör bilgisi, değer tespit çalışması yapılacak şirket hakkında bilgi, değer tespit tecrübesi, yeterli gayret ve özen gösterme, tarafsız tavsiyelere başvurma ve muhasebe bilgisi olarak sıralanmıştır. Gelişmekte olan piyasalarda zayıf veya yetersiz bir yasal çerçeve vardır. Pazara ilişkin verilerin eksikliği yanında, uzmanların bazı eksiklikleri ve standartlarda bazı eksiklikler ile karşılaşılabilir. Birden fazla değer tesbit yöntemi seçip ağırlıklandırarak gerçek değere yaklaşmaya çalışılabilir. Değerlemenin sadece bir bölümünün pazardan elde edilen kanıtlar tarafından desteklenebildiği durumda değerleme uzmanı bunu raporda açıklamalı, çalışmalarında Pazar Değeri esası kullanmalıdır.

In a public company evaluating the financial asset value lower than actual may result in a capital flow from shareholders to participants. In this situation company and owners rights and investment decisions might be effected. In this respect financial fixed assets valuation in the communique of Capital Markets Board of Turkey (serial:VIII no:39) is very important. International Valuation Standarts also states that market value has to be used. In this working paper, we aimed to define valuation methods, compare them according to their objectives and results, to define difficulties encountered during this study and suggest solutions. Financial statement corrections can be made for different reasons, such as; converting values to market values, differences in ownership rights, control rights and marketing activities. In a valuation process the actions of a valuation expert has to be standardized. Valuation expert has to act as moral principle, stay neutral and keep required perfection, define the relation with the customer. The skills of a valuation expert can be defined respectively by priority industry and company knowledge, expertise in the evaluations, enough care and accounting information. There is not enough legal information, market values, valuation expertize and standarts in developing countries. It would be better to choose more than one method and than weighten them according to situation and aim. When only some part of the valuation data is collected from market, it has to be explained in the report and market value should be used.
Keywords: Maddi Olmayan Duran Varlıklar_Sermaye Piyasası; Şirketler_Sermaye Piyasası