ÜRİNER İNKONTİNANSTA KANIT TEMELLİ TAMAMLAYICI VE ALTERNATİF TEDAVİLER - DEMİRCİ, NURDAN; CAN GÜRKAN, ÖZLEM (My University, 2020)
Üriner inkontinans; medikal, psikososyal ve hijyenik sorunlara neden olan, bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilen, önemli ve yaygın birsağlık sorunudur. Dünyada ortalama 200 milyon insan üriner inkontinans şikâyeti yaşamaktadır. Yaşam kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olanüriner inkontinans semptomlarının tedavisinde sağlık profesyonelleri sürekli olarak daha iyi müdahaleler aramaktadırlar. Tamamlayıcı ve AlternatifTedavi yöntemlerinden olan davranış değişikliği, yaşam tarzı değişiklikleri, mesane eğitimi, Pelvik Taban Kas Egzersizleri, vajinal konlar,biofeedback, yoga, akupressure, akupunktur gibi uygulamalar mesane fonksiyon bozukluğunu önleyebilir veya azaltabilir. Derlememiz, ürinerinkontinansta kullanılan kanıt temelli tamamlayıcı ve alternatif tedavi uygulamalarını incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Derlemenin hazırlanmasürecinde, Cochrane ve PubMed’de yayınlanmış konuyla ilgili makaleler taranmış ve elde edilen makalelerin kanıt düzeyi Joanna BriggsEnstitüsünün kabul ettiği kanıt düzeyi sınıflandırmasına göre incelenmiştir. Elde edilen veriler sonucunda, tamamlayıcı ve alternatif tedaviyöntemlerinin yararlı olup olmadığı konusunda güvenilir, yeterli kanıt bulunamamıştır ve araştırma önceliği olması gerekmektedir.

Urinary incontinence; is an important and common health problem that causes medical, psychosocial and hygienic problems and may adversely_x000D_ affect the quality of life of individuals. About 200 million people in the world are experiencing urinary incontinence complaints. Health professionals_x000D_ are constantly seeking better interventions in the treatment of urinary incontinence symptoms, which have a significant impact on quality of life._x000D_ Complementary and Alternative Medicine, such as behavior change, lifestyle changes, bladder training, Pelvic Floor Muscle Exercises, vaginal_x000D_ cones, biofeedback, yoga, acupressure, acupuncture may prevent or reduce bladder dysfunction. Our review was prepared to analyze the evidencebased complementary and alternative medicine interventions used in urinary incontinence. During the preparation process of the review, relevant_x000D_ articles published in Cochrane and PubMed were scanned and their level of evidence was examined according to the evidence level classification_x000D_ accepted by the Joanna Briggs Institute. As a result of the data obtained, there is no reliable, sufficient evidence on whether complementary and_x000D_ alternative medicine methods are useful, and should be a research priority.
EVIDENCE-BASED COMPLEMENTARY AND ALTERNATIVE THERAPIES IN URINARY INCONTINENCE